„Контролът върху училищните автобуси се осъществя чрез ДАИ и съответните наредби. Но не всички договори се спазват стриктно. Имаме сигнали, че част от автобусите се ползват и за изборен туризъм. Не че не се използват за превозване на ученици, но се използват и за редица други цели – превозване до други градове и чужбина, превозване до Бузлуджа”, каза днес в НС по време на парламентарен контрол министърът на образованието Красимир Вълчев и добави, че в момента текат проверки.

Повод за изказването му скандалът в Септември. Оказа се, че автобусите във въпросната община за пътя Карабунар-Славовци са с изтекъл договор към училището и затова са предоставени за ползване на общината.

Министърът коментира, че не е изключено автобусите, които в момента се стопанисват от общините, да бъдат прехвърлени на училищните директори. По думите му школските шефове едва ли ще имат смелост да злоупотребяват с тях.

По отношение на бъдещото развитие на мрежата от иновативни училища, Красимир Вълчев посочи, че и извършен мониторинг, след който предстои да бъде направен анализ. Училищата, които не са изпълнили заявеното, ще бъдат извадени от списъка на иновативни.

,,Трябва да насърчаваме иновациите, но е нужно да вървят с необходимата доза предпазливост. За целта е добре да получим потвърждение, че вече въведените са действително полезни за образованието“, добави още той.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.