Байсенова дирекция отвори врати за Търговската и СУ „Симеон Велики” по случай Световния ден на околната среда 

Басейнова дирекция и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция за околна среда посрещаха ученици през целия ден днес. Деветокласници от Националната търговска гимназия и ученици от петите и шестите класове на еко клуба при СУ „Цар Симеон Велики“ се отзоваха на поканата по повод Световния ден на околната среда. Мотото тази година е: „Да победим замърсяването с пластмаси”.

Те бяха посрещнати в най-голямата в Южна България регионална лаборатория от нейния ръководител и от експертите, които по увлекателен начин ги запознаха с работата на лабораторията, с техниката, която се ползва и различните методи за анализ. Децата научиха колко пагубно е влиянието на пластмасите върху  околната среда.

Най-интересната част се оказа възможността сами да се докоснат до прецизната техника в лабораторията и да видят „на живо“ как се правят анализи. Децата разгледаха колекция от филтри за фини прахови частици и разбраха, че от оцветеността и наситеността им може да се съди за чистотата на въздуха. Някои от гимназистите дори полюбопитстваха кои са актуалните професии на бъдещето в областта на екологията и към каква специалност трябва да се насочат, ако искат един ден да работят в подобна лаборатория.