Тест драйв с велотакси направиха ученици от „Паисий Хилендарски” и „Патриарх Евтимий” в Цар-Симеоновата градина

Любомир с велосипеда3

Третокласник от СУ „Паисий Хилендарски” спечели чисто нов велосипед на празника по повод Европейската седмица на мобилността, организиран от Регионалната инспекция по околна среда и води днес. На надпреварата в Цар-Симеоновата гради най-бързо премина разстоянието с велосипед Любомир Сърмаджиев от 3 а клас.  Той взе състезателната отсечка само за 9 секунди и грабна голямата награда. 9-годишният малчуган едва сдържаше радостта си, тъй като се оказа, че днес е рожденик.

Ученици от СУ „Паисий Хилендарски“ и „Патриарх Евтимий“ се състезаваха по скоростно и майсторско каране на велосипеди, тротинетки и ролери, игри по безопасност на движението и рисуваха на асфалт. За първи път имаха възможността да направят тест драйв с велотакси, което е снабдено и с електрозадвижване. Пловдивският производител на специализираните возила „Екотрайк“ представи и DJ триколка, както и товарно колело за сметосъбиране, подходящо за паркове, градини и труднодостъпни места.

Демонстрация

Младите спортисти се справиха отлично и на площадката за рисуване. Там се отличи отборът на „Патриарх Евтимий“. За детския празник по повод седмицата на мобилността малчугани от детските градини в район „Централен“ бяха организирали изложба със свои творби. Към тях се присъединиха и малките художници на ДГ „Весела“, които бяха посветили рисунките си на тазгодишното мото на кампанията „Заедно стигаме по-далеч“.

Ако човек използва ежедневно градски транспорт или велосипед вместо личен автомобил, може да спести около 600 литра гориво за година – сума, достатъчна за една морска почивка. Това стана ясно на открит урок на тема „Мобилността на бъдещето”, изнесен пред ученици от 5 и 6 клас на ОУ “Тодор Каблешков”. Те се запознаха с основните начини на придвижване в градска среда, както и с предимствата от използването на градски и алтернативен транспорт. Доказано е, че тези, които се движат повече, а не разчитат постоянно на личен автомобил, живеят средно с 9 години повече.

Европейската седмица на мобилността в район „Северен” бе отбелязана в ДГ „Захарно петле” с урок по безопасност на движението. Градината има нова площадка за обучение по безопасност на движението и малчуганите научават най-важните правила за придвижване в градска среда.