Медицинският университет бе домакин на ученическо ревю с дрехи от отпадъчни материали

С тоалети от разноцветни найлонови торбички, зебло и хартия дефилираха на еко ревю в новооткритата сграда на Медицинския университет ученици от Пловдив и региона. Висшето училище се включва в Европейската нощ на учените, която се провежда днес в над 30 локации от цялата страна. Събитията тази година акцентират върху глобалните проблеми на човечеството, свързани с промените в климата и екологията.

Креативни решения на дрехи от отпадъчни материали предизвикаха бурните аплодисменти на публиката по време на модното дефиле. Ефектно начало на ревюто постави четвъртокласничка от СУ „Софроний Врачански“, която се появи на подиума в ефектна дълга рокля от черни чували за смет, хартиена корона и ангелски криле от картон. Опаковъчна хартия за букети, въжета и зебло използвали за направата на своите тоалети младите дизайнери от ПГ по облекло „Ана Май“. Деветокласнички от ПГ по кожени изделия и текстил „Д-р Иван Богоров“ обраха овациите с елегантни рокли с цветя от найлонови торбички и пъстра картонена шапка. В друг от тоалетите си възпитаниците от специалност „Производство на облекла от текстил“, бяха заложили на декупажа, както и на макове от каширана хартия. В характерния за училището фолклорен стил се представи певица от СУ „Любен Каравелов“ – тя се появи в народна носия, изработена от найлон, черна престилка и колан с цветовете на трибагреника. В добавка към появата си момичето изпълни и тракийска народна песен. Еко раница бе гвоздеят в представянето на гимназистите от ЕГ „Иван Вазов“.

Оригинални идеи – картонен цилиндър, ризница от капачки за буркани, плисирана пола от рекламни брошури на хипермаркет, представиха ученици от ОУ „Екзарх Антим I“, ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – Марково, СУ „Св. Патриарх Евтимий“, Националната гимназия за сценични и екранни изкуства.

Преди началото на събитието се проведе и акция за събиране на пластмасови бутилки, в която се включиха всички участващи в ревюто училища.