Серията инициативи под мотото „Кирилизирай се” започват с изложба на Малката главна

 

Със серия от изложби и събития Фондация “Пловдив 2019” дава старт на един от водещите си проекти, посветен на популяризирането на кирилския шрифт като уникална част от българската култура.

На кирилица пишат над 250 милиона души в 12 държави по света, а Пловдив е първата Европейска столица на културата, която използва кирилица и която има възможност да покаже и разкаже за този уникален български принос в многообразието от европейски култури, категорични са от фондацията.

Началото на кампанията под мотото „Кирилизирай се” стартира на 24 май на Малката главна (пред бившата сграда на БНБ) с изложбата „Дворът на Кирилицата в Плиска”.

Тя е вдъхновена от културно-историческия комплекс със същото име в старопрестолната столица, дело на Карен Алексанян, и представя уникална орнаментика при изписването на всяка буква. Паната ще могат да бъдат разгледани  до 24 юни.

Събития от програмата „Кирилизирай се”  ще има до края на 2018-а и през  2019 година. Международен типографски фестивал, виртуални състезания по художествена литература за младежи, калиграфска работилница за деца, както и разнообразни дейности по проекти на и от читалища в Пловдив и региона, са само част от мащабната инициатива, посветена на Кирилицата.

В специализирана брошура, която може да бъде открита в туристическите центровете в града, Народна Библиотека „Иван Вазов“ и в обекти в квартал Капана, е публикувана подробна информация за събитията.

В историята на създаването на българската азбука въвежда проектът “Пространство на словото” на фондация “Памет”. Той може да бъде видян на площад “Стефан Стамболов” до 30 май.