Билбордът, който рекламира проекта на новата модерна сграда на МГ.

Три години, след като ученици писаха писмо до МОН с искане за преминаване на едносменен режим, две години след кампанията на Училищното настоятелство, ОбС ще формира работна група, която да решава трябва ли да се строи и как

Билбордът, който рекламира проекта на новата модерна сграда на МГ.

Математическата гимназия едва ли скоро ще има нова сграда. Въпреки надеждите на ученици и учители, които от години делят класни стаи с ОУ „Драган Манчов”, тепърва ще се формира работна група, която да проучва необходимостта от строителство. На заседанието на местния парламент на 18 декември ще бъде гласувано предложението на председателя на Общинския съвет Савина Петкова да се възложи на кмета Иван Тотев съставянето на екип, в който да вземат участие съветници от всички групи, представители на общинската администрация, РУО и МГ. Тяхната задача ще бъде да излязат със становище необходимо ли е да се строи, има ли подходящ за целта терен и какъв е начинът за финансиране.

Повод за предложението на Петкова е писмо от изпълняващия длъжността директор Алина Сомова (която вече е заменена от титуляря Веселина Карапеева) по повод тиражираното твърдение, че в тригодишната бюджетна програма на Община Пловдив са заложени средства за строеж на нова сграда. Сомова заявява, че не желае да се спекулира с надеждите на хиляди хора и че темата отново е на дневен ред, заради изискването за поетапно преминаване на едносменен режим.

Припомняме, че още през октомври 2015 година учениците от МГ изпратиха писмо до тогавашния министър на образованието Тодор Танев, в което молят за съдействие, тъй като двусменният режим затруднява обучението им. Тогава те припомниха, че проблемът в елитното школо е от десетилетия. С всяка изминала година обаче броят на учениците, които пътуват от съседни по-малки общини, расте. Транспортът за някои дестинации бил ограничен и децата трябвало да се съобразяват с разписанието на автобусите или влаковете, за да стигат навреме в училище. Началният час  7.30 бил причина голяма част от тях да закъсняват. Вечер пък проблем се явявало прибирането до вкъщи, тъй като последните часове приключват в 19 чада, а понякога и по-късно.

Дългогодишният директор Ивайло Старибратов също е поставял многократно въпроса и пред МОН, и в общината. Преди няколко месеца на въпрос на пловдивски медии дали са заложени средства за строеж на нова сграда на МГ в Пловдив, министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че на този етап няма предвидени такива.

През април миналата година Училищното настоятелство на гимназията и Общественият съвет започнаха кампания, за да привлекат общественото внимание към проблема. На централните градски булеварди се появи и билборд с проекта за нова модерна сграда. Училището има готов проект, както и терен в „Тракия“, отреден за градеж на образователна институция. Мотивът на родителите бе, вече и двусменният режим се явявал проблем. Учениците били принудени да карат извънредни часове заради недостига на класни стаи. Не е тайна, че някои от кабинетите са в подземията на сградата. Предложението на Обществения съвет бе да се помисли за публично-частно партньорство. Бивши възпитаници на МГ по цял свят, заемащи ключови позиции, били готови да се включат в дарителска кампания в подкрепа на проекта.

Проектът  предвижда „умна” сграда със слънчеви панели, която сама ще си произвежда електричество и ще бъде енергийно независима. Освен учебния корпус ще има голяма и малка аула, както и учебно-производствен център за професионалните паралелки. Заложени са физкултурен салон и многофункционална зала за спортни и културни прояви.

По предварителни разчети около 10 млн. лева са нужни за изграждането на комплекса. Но той може да се строи и на части. В сумата не влизат обзавеждането и техническото оборудване.