Общежитията на Медициския университет на "Царевец" предлагат условия, близки до хотелските.

4611 са леглата, които междуведомствената комисия разпредели за държавните висши училища, пускат третия блок на ПУ и “Царевец” 2 на Медицинския

Общежитията на Медициския университет на "Царевец" предлагат условия, близки до хотелските.
Общежитията на Медициския университет на “Царевец” предлагат условия, близки до хотелските.

С 500 места повече ще има в студентските общежития в Пловдив, стана ясно след първата сбирка на междуведомствената комисия за разпределяне на легловата база, в която участват представители на всички висши училища, МОН и „Студентски общежития и столове”. Причината е модернизираният блок на “Царевец 2”, който наскоро отвори врати след основен ремонт. Предстои да бъде прерязана лентата и на новия трети кампус на Пловдивския университет на бул. “България”. Под въпрос е общежитието на Английската гимназия, което досега се ползваше от студенти на Пловдивския университет. То е част от проекта за саниране на училището, който трябва да започне това лято.

Тази година шестте държавни висши училища трябва да се вместят в обща леглова база от 4614 места, като за сравнение миналата година капацитетът е бил 4114.

При първата подялба Пловдивският университет получава 1320 легла, като потребностите са около 1400. Медицинският университет тази есен ще настани най-много – 1428 младежи.

Техническият университет ще разполага с 408 при 430 места миналата година. АМТИИ запазва квотата си от 88, както и УХТ  1025. Свита е квотата и на Аграрния университет – от 435  на 349 места. Възможно е преразпределение на по-късен етап през октомври, което ще е второто заседание на комисията.