Шестокласничката Наджие Демир получи три максимални оценки на състезанието „Аз съм грамотен” в ОУ „Пенчо Славейков”

Знанията на учениците от петите и шестите класове по български математика провериха днес в ОУ „Пенчо Славейков” със състезанието “Аз съм грамотен”. Пет отбора от по трима състезатели премериха сили в оспорваната надпревера, организирана от екип за ключови компетентности по двата основни предмета. Първата задача включваше тест с отворени въпроси по двата предмета, а втората изискваше от децата да намерят точните отговори на въпросите от кръстословицата. Третото предизвикателство изискваше не само отлични умения за четене, но и артистичност. Всеки играч от отбора изтегли билет, на който имаше заглавие на приказка с поука, от която трябваше да прочете откъс.

Отборът на 5 д клас надделя и показа отлични знания, затова тричленното жури категорично го определи за фаворит. На второ място бе класиран отбор “Стрела”, а трети останаха учениците от 6 е клас. Затова пък състезателката от останалите на трета позиция – Наджие Хашим Демир, получи три максимални оценки от журито и бе определена за най-добър четец.

Докато журито проверяваше тестовете и кръстословиците публиката, дошла да подкрепи отборите се забавлява с образователни игри.

„Събитието е част от стратегиите за усвояване на българския книжовен език, за насърчаване на грамотността, образователната интеграция на ученици от уязвими групи и за намаляване дела на отпадащите и преждевременно напуснали образователната система”, обясни директорът на училището Екатерина Делинова, която награди участниците с книги и учебни пособия и помагала.

И тъй като състезанието съвпадна с Деня на авиацията, учениците си припомниха кой е първият космонавт; първата жена, излетяла в Космоса; както и за българските.