След 8-месечни репетиции премиерното представление ще е на 12 май в Драматичния театър

Прочутата Шекспирова комедия „Сън в лятна нощ”, но решена като фентъзи, ще представи Театралната школа към ЕГ „Пловдив”. Премиерното представление е на 12 май от 18 часа в Драматичен театър Пловдив и е първото от поредицата събития по повод 60-я юбилей на емблематичната гимназия. Пиесата описва събитията около сватбата на херцога на Атина -Тезей, и Хиполита. Учениците ще пресъздадат приключенията на четирима влюбени младежи и група от шестима самодейни актьори, които са контролирани и манипулирани от феи, населяващи горите. Осем месеца усилени репетиции коствали на гимназистите, докато се качат на професионална сцена.

“Уилям Шекспир е предизвикателство дори и за професионални актьори. Учениците от театралната трупа дръзнаха и се осмелиха да се впуснат в театралното приключение. Една репетиция продължаваше по четири часа и въпреки натоварената си програма, те работеха почти като професионалисти”, обясни режисьорът на спектакъла – актрисата Даниела Костова. Тя се придържа към епохата, но добавя и множество съвременни елементи. За да е достъпен за по-широка публика, спектакълът ще се играе на български.

За реализирането на проекта решаваща се оказала подкрепата на „Алпетранс” в лицето на Гено Петров, който е родител на ученик от ЕГ „Пловдив”. Той бил толкова впечатлен от ентусиазма на учениците, че ги посъветвал да не правят каквито и да било творчески компромиси, за да реализират истинска театрална постановка с нужните сценография и осветление.

Екипът от младите актьори и техният режисьор се надяват да покажат на публиката, че театърът наистина е магия. В процеса на  работа участниците имали възможност сами да проектират и изработят част от костюмите, реквизита и декора. Те се грижат и за рекламата на спектакъла в социалните мрежи, като се надяват да го изиграят не само един път, тъй като са вложили огромни усилия в създаването му. Видеото и анимацията са на 10-класника Димитър Фердинандов. По негова идея, в тандем с Емилиян Тодоров и Владимир Сарийски, са сценографията и декорите. Костюмите са по проект на Ани Войнова, Теодора Василева, Емилиян Тодоров, Марин Събев и ателие TIBI.

Езиковата гимназия „Пловдив“ стяга големия празник на Античния театър на 2 юни, когато ще отбележи официално 60 години от своето създаване.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.