Престижната класация EthnoCloud, базирана в Канада, представлява 90 000 артисти и групи от 151 държави

Студентската музикална формация “Жарава” от Пловдив отново оглави световната класация Топ 40 за етномузика ETHNOCLOUD, базирана в Торонто, Канада.  Отново под №1 за месец юни,  “Жарава”  води в  престижната класация,  която представлява 90 000 артисти и групи от 151 държави. Класирането се осъществява на база гледания и харесвания, като „Жарава“ е начело в глобалната класация за втори път.

Формацията е представителна към Пловдивския университет. Членовете й са студенти от специалност „Поп и джаз“ към Педагогическия факултет на ПУ. Техен художествен ръководител и ментор е музикантът Владимир Величков.  В момента групата активно репетира за предстоящото в края на месеца участие в престижния руски фестивал  „Петро Джаз“, който се провежда в Санкт Петербург.

Още през септември миналата година осемте български студенти и един ученик прославиха страната ни в световната платформа за етномузика „Ethnocloud“ със свои интерпретации на две народни песни –  „Миш Маш “ и „Калино, Калинче“. Те бяха  на челните места в глобалната класация Топ 40 на платформата. Веднага след големия успех, последва и поканата от организаторите за участие в Санкт Петербург.

Община Пловдив и ПУ „Паисий Хилендарски“ подпомагат пътуването на младите музиканти и певци, като поемат транспортните разходи до Санкт Петербург. Отделно от това, самите членове на „Жарава“, по идея на ментора си и ръководител Владимир Величков, (действащ музикант в оркестър „Канарите“), организираха серия от събития за набирането на средства за участието.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.