Библиотеките на всеки един юридически факултет в страната ще получат екземпляр от книгата и речника, а също така всички областни структури на БЧК, както и адвокатски колегии

Студенти от Клуба по Международно хуманитарно право към Юридическия факултет на ПУ “Паисий Хилендарски“ направиха онлайн премиера на учебно ръководство и речник на основни термини, които се използват в тази област на правото. Двете издания са резултат от успешно завършилия проект към Фонд „Научни изследвания“ на университета, в който участваха студентите Лъчезар Енчев, Надежда Нанева, Анна Иванова, Тодор Рогошев и Франческо Ночев.

Книгата и приложението бяха представени на виртуално събитие, модерирано от доц. д-р Христо Паунов, който е ръководител на студентския проект. В електронната зала гости бяха преподаватели от Пловдивския университет, Нов български университет, Софийския университет, Националния военен университет, представители на ръководството на БЧК и Българския младежки Червен кръст и международни експерти, които разказаха как се прилага малко познатото в България международно хуманитарно право.

„Клубът работи за полуляризирането на хуманитарните ценности сред студентите вече 13 години и смея да кажа, че издаването на тези две книжки е една от най-значимите дейности, тъй като в тях активна роля имаха именно бъдещите юристи“, заяви доц. д-р Христо Паунов. Той допълни, че книгата е структурирана във вид на въпроси и отговори, като освен на хартиен носител, ще бъде създадена и в електронен вариант. Библиотеките на всеки един юридически факултет в страната ще получат екземпляр от нея, а също така всички областни структури на БЧК, както и адвокатски колегии.

Създаването на двете издания бе предшествано от допълнителни дейности, разпределени в три тематични направления: право, военно дело и медицина. В изследването на международното хуманитарно право студентите са дискутирали въпросите за нарушението на нормите на МХП; справяне с нарушенията им чрез правни и неправни  възможности; какви са последствията след един въоръжен конфликт и значимата роля на хуманитарното право те да бъдат преодолени.

За да достигнат до по- задълбочени знания и изследвания по проблема, участниците в проекта са организирали и Национален дискусионен форум „Международното хуманитарно право и младите хора в 21-ви век“. В него, освен студенти по право, са участвали и техни колеги, от специалностите „Военно дело“ и „Медицина“. Изготвили са анализи по въпроси, свързани с правните източници, които играят основна роля при третирането на жертвите, ранените и болните от въоръжените конфликти, военнопленниците и други. Не са пропуснали да очертаят ролята на Женевските конвенции в съвременното динамично и бързо развиващо се общество, както и ангажиране на млади хора (студенти и курсанти) за участие в студентски научни сесии по въпросите на МХП.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.