Асоциацията на студентите медици в Пловдив подкрепи решението на ръководството на Медицинския университет да изисква сертификат за ваксинация, отрицателен тест или документ за преболедуван коронавирус за присъствие на практическите занятия по медицина. По мнението на ректора на Медицинския университет проф. Мариана Мурджева заповедта дава възможност за връщане към присъствено обучение, от която студентите са били лишени в голяма степен предните четири семестъра. Решението на Ректорския съвет от 20 август касае основно присъствените упражнения. През новата академична година лекциите ще се провеждат в електронна среда, а упражненията – в хибриден вариант. Изцяло присъствено ще е обучението за стажанти, докторанти и специализанти. Препоръката към преподавателите е да използват максивално Симулационния тренировечън център. Според Мурджева заповедта е в синхрон с актуалните разпоредби на Здравното министерство, а студентите по медицина имат и допълнителни отговорности за спазването на продивоепидемичните мерки, тъй като имат досег с пациенти в лечебните заведения.

След множеството реакции “за” и “против” решението на ректорското ръководство, в декларация от Асоциацията на студентите медици заявяват, че ситуацията е трудна и изисква по-агресивни мерки за овладяването на вируса. Студентите смятат, че целта на ръководството е осигуряването на максимално безопасна среда, както за тях, така и за преподавателите и пациентите.

Те уточняват, че мнозинството от тях са длъжни да предпазят и хората, които имат обективни противопоказания срещу поставянето на ваксина.

В позицията си студентската организация поема ангажимент да съдейства на МУ за изработването и въвеждането на антиковид мерки, които са едновременно ефективни и изпълними, за да може обучението им да се провежда в присъствена безопасна  среда.

Асоциация на студентите медици е сдружение, което цели обединението на студентите по медицина в МУ. Организират кампании и конференции, защитава и отстоява правата на студентите по медицина, организира стажове и конкурси, изпълнява международни проекти.