През последните 12 година пловдивските инженери неизменно са печелили призови места

Студенти от пловдивския филиал на Техническия университет грабнаха втора награда на Републиканската олимпиада по теоретична електроника. Отборът с ръководители доц. Никола Георгиев и главен асистент Василина Златанова зае призово място в надпреварата, която се проведе в Пловдив. Състезателите от тима Милен Георгиев, Нина Гърдева, Ангел Димитров, Красимир Терзиев и Андрей Тончев са от специалности „Компютърни системи и технологии“ и „Електротехника“. Те се класираха на второ отборно място със 75,3 точки. Милен Георгиев зае трета позиция в индивидуалното състезание.  През последните 12 години пловдивчани са били три пъти на първо място, три пъти втори и четири пъти на трето място, припомня доц. Георгиев.

Първият отбор на Техническият университет – София стана първи със 79 точки при оспорваната конкуренция на седем отбора от водещите технически и технологични университети в България – Техническите в София, Габрово, Пловдив, Минно геоложки, Русенски  и Химикотехнологичнен университет.

Олимпиадата се провежда от далечната 1957 година, като е една от малкото, в която студенти от техническите и технологичните университети у нас мерят знания и интелект. Според регламента всяко висше учебно заведение може да участва с до два отбора от по петима студенти. В рамките на четири астрономически часа олимпийците решават по три задачи от най-основните раздели на електротехниката, като за всяка правилно решена задача се присъждат до десет точки. Така максималният брой точки за един участник е 30. Отчитат се четирите най-високи резултата за всеки отбор и така се формира крайното отборно класиране.