За седма поредна година петокурсници и специализанти от Катедрата по детска дентална медицина на МУ-Пловдив правят профилактични прегледи

С торба балони и книжки, вместо с бели престилки и инструменти, пристигнаха в ДГ „Щастливо детство” петокурсници по дентална медицина, за да направят диагностика на зъбите на малчуганите. Вече седем години детското заведение работи успешно с Катедрата по детска дентална медицина на Медицинския университет в Пловдив, откъдето изпращат студенти и специализанти, които извършват профилактични прегледи на хлапетата от всички групи. 80 на сто от възпитаниците на детското заведение са от уязвими групи, а повечето от тях изобщо не са чували за зъболекар, споделят учителите.

За да не ги стресират, студентите се появили с подаръци, така че нито едно от децата не отказало да седне на стола и да отвори уста, камо ли да започне да плаче.

„Спазихме всички правила за дезинфекция. Студентите сменяха маски, ръкавици и калцуни преди прегледа във всяка група”, обясни директорът на градината Евгения Попиванова. Нейна е и инициативата да кани студенти последни курсове и специализанти два пъти годишно, които констатират кое дете какви проблеми има, а след това се пристъпва към лечение, ако е необходимо. За целта е взето съгласието на родителите. Повечето на драго сърце давали разрешение на учителите да водят децата им на място в стоматологичната клиника при констатиран ортодонтски проблем или пък е нужно лечение на кариес.

Тази година в детската градина се озовали трима чуждестранни студенти – двама от Ирак и един от Сирия. Ръководителят им – доц. Марияна Димитрова, ги похвалила, че са сред отличниците, затова изпратила именно тях. И тримата говорели чудесен български, така че не се наложило да ползват преводач при общуването с хлапетата.

„Установиха проблеми при доста от децата, сега предстои да уведомим родители и да вземем решение как продължава лечението. Ако ние не се погрижим, те едва ли ще ги заведат на стоматолог. Миналата година, с помощта на нашите деца, абсолвентите се дипломираха успешно. Дори на едно момиченце му сложиха фотополимерна пломба”, доволна е Попиванова.

Следващата седмица на 6-годишните деца от подготвителна група ще бъдат поставени силанти.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.