????????????????????????????????????

Българо-японският проект на катедрата по етнология и университета „Тойо“ е финансиран от фондация „Тойота“

Преподаватели и студенти от катедрата по етнология на Пловдивския университет и техни колеги от университета „Тойо“ в Токио започнаха съвместна теренна работа в града под тепетата по проект, финансиран от фондация „Тойота“. Темата е в контекста на съвременните предизвикателства на Европа и глобализиращия се свят.

Младежи от Токио и Пловдив, както и група студенти от различни европейски страни, които в момента провеждат академичен обмен по програмата „Еразъм+“ в ПУ, ще посетят различни общности в многовековния ни град. Те не само ще събират информация за това как различните хора под тепетата живеят съвместно в мир и разбирателство, а ще създадат заедно „картинна книга“ за видяното, прилагайки широкоизвестния в Япония метод на проф. Ясухиро Ендо, един от инициаторите на проекта.

Създаването на картинната книга цели да създаде възможност на хора от различни възрасти и групи в Пловдив да работят заедно в продължение на даден период от време.

Японската част на екипа е под тепетата вече за трети път и се надява да научи повече за културата, традициите и историята на Пловдив и жителите му. В проекта активно ще се включат и ученици от Математическата гимназия, като те ще се погрижат за илюстрирането на книгата.