Дали днес схващаме понятия като героизъм, чест и достойнство, питаха ученици от клуб „Краезнание”

Униформени от 68 бригада „Специални сили” влязоха днес в Математическата гимназия. Но не да разрешават конфликт, а като главни действащи лица на урок по родолюбие, организиран по повод 140-годишнината от Освобождението. Инициатори на срещата бяха учениците от клуб „Краезнание” на училището, които се занимават и с активна изследователска дейност. Като редовни участници в проекта „Народните будители и аз” те имали шанса да се срещнат с бригаден генерал Явор Матеев, който с ентусиазъм приел идеята да им гостува в навечерието на националния празник. Неотложни служебни ангажименти обаче провалили визитата му, затова днес на въпроси на учениците от 10 и 11 клас отговаряха подп. Емил Пандов и полк. Димитър Бочуков.

Дали днешните тийнейджъри схващат концепцията на понятия като героизъм, чест и достойнство, любопитни бяха за мнението на командосите учениците. В отговор военните заявиха, че героизъм не е непременно да загинеш за народа и държавата си, а може да има много изражения в обществения живот. Като, например, да направиш важно за човечеството откритие.

На въпрос кои са най-силните им преживявания в досегашната кариера, подп. Пандов бе категоричен, че това е полагането на клетвата към род и родина и постъпването му в 68 бригада.

Учениците провокираха гостите да влязат в ролята на учители и за миг да си представят, че трябва да преподават военна история. На питането кое е събитието, с което ще стартират първата си лекция, полк. Бочуков се поколеба между битките при Чаталджа или Одрин. А после добави, че трябва да се гордеем и с времето, когато са били завзети земите, формирали впоследствие българската държава. Той разкри и изключително любопитен факт – че създателят на модерна Турция – Мустафа Кемал Ататюрк, е взел името си от прапрадядото на Аспарух.