Над 150 подадени заявления за най-предпочитаните училища

d81dde7813bd99a2f6a5498a2ec932ec_XL

Родители сменят предпразнично адресни регистрации, за да уредят място на децата си в желаното от тях училище. Причината е въведеното изискване в най-предпочитаните школа промяната да е направена преди 1 януари, а не в годината, в която детето трябва да постъпи в 1 клас. Не е тайна, че от години майки и бащи търсят близки и приятели, които живеят на адрес в близост от исканото от тях школо, за да се регистрират на него заедно с кандидат-първолака. Това важи основно за училища, където местата са по-малко от желаещите. От ГРАО подават данни на директорите с имената на децата, регистрирани на адресите, подлежащи на задължителен прием.

За идната учебна година „П. Евтимий”, популярно повече като Малката „Лиляна”, ще приеме 4 паралелки, а приемът на документи е от 26 февруари до 26 март. 1 а клас ще е с разширено изучаване на музика и СИП-ове по английски и математика. Затова се прави и проверка на музикалните способности на детето. Останалите три паралелки са със ЗИП английски. Чуждият език влиза масово като ЗИП от втори клас. Наред със заявлението и акта за раждане, родителите трябва да подадат и адресна региастрация, променена преди 1 януари  2015-а.

В ОУ “Княз Александър I” поставят същото условие за времето на промяна на регистрацията. Според гласуваните от педагогическия съвет критерии на първо място е районирането. Предимство имат братя или сестри, които са в училището и родители, които работят в близост до школото. Приемът на документи започва от 8 януари.

Над 150 са вече подадените заявления в ОУ “Райна Княгиня”. Дори да не се появи нито един желаещ, тези деца са достатъчни за 5 паралелки, колкото приема в последните години школото в „Северен”.

На куп подадени молби се радват началните „П.Р.Славейков”, „Кл. Охридски” и „Хр. Ботев”, които също са сред желаните.

В ОУ “Ал. Константинов” телефоните не спират да звънят, но приемът на документи започва през февруари. Районирането е един от основните критерии, иначе няма как да се отсеят многобройните желаещи. По традиция те са в пъти повече от местата, но капацитетът позволява прием на максимум три-четири паралелки.

Толкова е капацитетът и на другото супер желано школо – ОУ “Душо Хаджидеков”. Родителите отсега загрявали телефоните, но от няколко години насам молби се приемат от 2 април. Няма да бъде върнато нито едно дете, което е от района на училището. Поради липса на достатъчно класни стаи обаче целодневно обучение има само за първолаци. И тук важи условието за непроменяна адресна регистрация преди 1 януари 2015-а. Предимство имат други деца от семейството на кандидат-първолака и децата на учители. Списъците с приетите ще бъдат изнесени на 25 април.

Окончателният прием става в края на май, когато бъдещите първолаци представят заявленията за завършена подготвителна група.  Местата се запълват до началото на учебната година там, където има вакантни бройки.