Вече трети ден не спират сигналите за поставени взривни устройства в училищни сгради, в Пловдив засега няма

Органите на реда да прецизират протоколите за действие при заплаха и нужда от евакуация, настоява  Синдикат “Образование” към КТ “Подкпепа”. Според експертите те са остарели и директори взимат решения относно сигурността, които не са от компетенциите им.

„Синдикат „Образование“ заклеймява злонамерените действия на кибертерористите, които отправят виртуални заплахи, като отнемат основното права на образование на учениците и се опитват да всяват страх и ужас в национален мащаб, заявяват от профсъюза.  В случаите с виртуалните заплахи, които наистина звучат ужасяващо, се цели по-скоро всяване на хаос в образователните институции, както и турбулентност в националната сигурност“, коментира лидерът Юлиян Петров.

Той призовава директорите  да спазват сега съществуващите планове, да не проявяват творчество и да не допускат лична преценка при тези ситуации.

Синдикатът е анализирал съществуващите протоколи и е на мнение, че те са неефективни и поставят директорите и ръководствата пред труден избор. Затова отравя апел към МВР  незабавно да прецизира методиката и регламентите за действие и да изпълни задължението си да поема отговорност при евентуални заплахи, отправени към образователните институции, категорични са оттам.

Другото, за което синдикатът настоява, е при изготвяне на заповед за противодействие при терористична атака, МВР да вмени задължение родителите да осигурят грижи за децата, които ще бъдат извън училищната сграда, а не учителите да имат ангажимент за това.

Според Петров директорите на нямат необходимата експертиза да поемат отговорност и да  преценяват кой сигнал е фалшив и кой не.

Вече трети ден не спират сигналите за поставени взривни устройства в училищни сгради в областите София, Варна, Бургас, Плевен, Сливен, Стара Загора, Пазарджик и Добрич. В Пловдив и областта засега няма изпратени заплашителни мейли.

Създава се междуведомствена работна група заради бомбените заплахи, каза министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев на брифинг в Министерски съвет. Групата включва 36 човека и в нея има представители на всички служби за сигурност. В срок до 31 март тя ще изготви и разработи процедура за реагиране при заплаха за използване на импровизирано взривно устройство в обекти от критичната инфраструктура. До 31 май групата ще актуализира Националния план за противодействие на тероризма.