10 ученици са изкарали общ резултат от 0 точки на двата изпита, обяви началникът на Регионално управление на образованието Антоанета Пакова

Резултатите от националното външно оценяване, показани от седмокласниците от Пловдив и областта, са устойчиви и близки до миналогодишните. Това отчете началникът на Регионално управление на образованието Антоанета Пакова. Тази година Пловдив се нарежда на шесто място в страната, както „Уча в Пловдив“ писа.

Точките по БЕЛ са 55,59, спрямо 55,04 среден резултат за страната. По математика резултатът е по-нисък – 35,26, сравнено с 35,29 средно за страната.

Математическата гимназия се нарежда на четвърто място по успех по двата предмета измежду всички училища в България.

Тази година няма нито едно дете, което да е успяло да изкара максимален брой точки и по двете матури. Но пък момиче от СУ „Цар Симеон Велики“ е постигнало впечатляващите 199,5 точки сборно на двата изпита.

Децата, които имат над 96 точки и по двата предмета са 21. Но по данни на РУО има 10 деца, които са постигнали 0 точки и по БЕЛ, и по математика.

Значително по-голям е броят на ученици, които тотално са се провалили на НВО по български. Нула точки имат 41 седмокласници, спрямо 5 ученици, постигнали максимален брой точки по същия предмет. По математика амплитудата не е така рязка, като 32 ученици са изкарали 0 точки, а 27 са с максималните 100.

Все пак от РУО отчитат повишаване на броя деца, изкарали изпита с пълно отличие, както и занижаване на двойките.

Трима ученици не са се явили на НВО, тъй като са имали максимален брой точки на национални олимпиади по съответните предмети. Оценките им от състезанията са били отчетени като максимални. Двама от тях се обучават в Математическата гимназия, а третото дете е възпитаник на ОУ „Ангел Кънчев“ в Асеновград.

Припомняме, че на НВО по български език и литература се явиха 5 948 ученици, а по математика – 5 919.

Кампанията по кандидатстване започва на 5. юли. За първо класиране документи ще се подават до 7. юли, като резултатите се очакват на 12-ти. Документи за второ класиране ще се приемат от 13-ти до 17-ти, като резултати ще бъдат готови на 19-ти. Незаетите места след I и II етап ще бъдат обявени на 24 юли.

При желание да се кандидатства за трето класиране, родителите ще трябва да подадат документи отново. Това става на 26. и 27. юли, като резултатите ще са готови на 31 юли, а записването е на 1 и 2 август.

Тази година новост ще бъде откриването на четвърти етап за кандидатстване, за който документи се приемат от 7 до 8 август.