Възпитаниците на Спортното училище вдигнаха факела и направиха почетна обиколка на стадион Пловдив. С фолклорна музика и танци бяха посрещнати маратонците в СУ “Любен Каравелов”

Световният пробег на мира мина днес през Пловдив, а международният екип от бегачи посети четири училища. Ученици и учители от СУ „Симеон Велики” посрещнаха маратонците, които разказаха подробно за голямата цел на инициативата, стартирала преди 31 години. Децата научиха, че вдъхновител на Пробега е духовният учител и философ Шри Чинмой.

Бегачите се срещнаха и с учениците на ОУ „Стоян Михайловски”, а талантите на СУ „Любен Каравелов” ги посрещнаха в двора на училището с народни носии и фолклорна музика, въпреки студа.

Факелът на мира освети Дървото на хармонията – сребрист смърч, посаден в парка зад трибуните на Гребната база. В церемонията се включиха ученици от Спортното училище. Минусовите температури не уплашиха маратонците, които са свикнали на всякакви климатични изпитания. Не стреснаха и възпитаниците на Спортното училище, които вдигнаха факела и заедно направиха почетна обиколка на стадион Пловдив.

Най-дългата щафета, символ на обединение на хората и укрепване на идеалите за мир по света, предстои да премине през Перник, Радомир, Кюстендил, Дупница, Благоевград, Симитли, Кресна, Сандански и Петрич, като последната точка от маршрута в България е граничният пункт Кулата. А след това се отправя към Гърция, за да посети всички държави на Стария континент. Международният пробег се превръща в най-мащабната и продължителна инициатива за единство. Щафетата с горящ факел пресъздава символиката на предаването на мира от нация на нация, като дава възможност на всеки да направи своята крачка към един по-добър свят. С всяка стъпка Пробегът изгражда мостове между хора от различни култури, религии и нации и засилва тяхното обединение. В продължение на три десетилетия запалените факли се носят от бегачите по целия свят, свързвайки и вдъхновявайки отделни хора, общности и страни.