„Никога досега не сме имали такъв невероятен спортен успех, ще я посрещнем подобаващо“, казва за Пламена Миткова, която спечели златото в скока на дължина на младежкото световно първенство до 20 години, директорът на гимназията инж. Марияна Спасова

Световната шампионка в леката атлетика е пловдивчанка и е от 11 г клас на Професионална гимназия по архитектура, строителство и геодезия „Арх. Камен Петков“. Пламена Миткова, която спечели световна титла в скока на дължина на младежкото световно първенство до 20 години в Кали, Колумбия, е бъдещата абитуриентка и учи специалност „Геодезия“. Днес тема номер едно в училището е невероятният успех на младата ни надежда, която скочи 6.6 метра от третия опит, като това е най-силният резултат в кариерата й до момента.

„Никога досега не сме имали такъв невероятен спортен успех. Още днес поръчахме да бъде изработен специално за Пламена почетен плакет на училището, който ще й връчим на специална церемония. Изключително съм развълнувана и първото нещо, за което се сетих, когато разбрах за победата й, е разрешителните, които съм подписвала, за да отиде на подготвителен лагер“, сподели директорът на ПГАСГ инж. Мариана Спасова.

Пламена била изключителни дисциплинирана и, въпреки натоварената си програма, се справяла отлично с учебния процес. Зам.-директорът Асен Райнов, който е и преподавател по физическо възпитание, ще представлява училищното ръководство при официалното посрещане на шампионката на “Локомотив” в Пловдив. Той зебелязал таланта на Пламена още в 8 клас, когато постъпила в гимназията, тъй като е бивш лекоатлет, и я подкрепял за подготовката й.

Поздрав до 18-годишната златна медалистка изпрати министърът на спорта Весела Лечева:

„Уважаема Пламена, за мен е удоволствие и огромна радост да Ви поздравя за титлата, която извоювахте за България и за отличното Ви представяне. Изкачването Ви на световния връх във Вашата възрастова група доказа, че с огромен труд, любов към спорта и талант няма недостижими цели. Вие убедително се наложихте над Вашите конкурентки и показахте, че сте една от големите ни надежди в леката атлетика“.