Със символична първа копка кметът Здравко Димитров даде старт на проекта за въвеждане на мерки за енергийна ефективност и поставяне на фотоволтаични електроцентрали на три детски градини – „Десислава“, „Еделвайс“ и „Светлина“. Проектът е на стойност над 2,7 млн. лева, а средствата се предоставят безвъзмездно по програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ от Министерството на енергетиката. С реализирането му се очаква разходите за енергия в детските заведения да паднат с близо 50 на сто.

Строително-монтажните работи по сградите включват подмяна на дограмата, поставяне на топло- и хидроизолация, нови отоплителни инсталации и ремонт на покривите. Проектът, по който ще се изградят и фотоволтаични системи на покривите на градините, ще осигури производство на електроенергия за собствени нужди, ще се монтира и соларна система.

Директорът на ДГ „Еделвайс“ Надя Загорска изрази увереност, че със санирането, поставянето на нова дограма и фотоволтаична система към сградата ще има много ниски енергийни разходи.

Районният кмет Костадин Димитров подчерта, че това са последните две детски градини в „Тракия“, които ще бъдат санирани и обновени. През септември се очаква да се открие още една нова детска градина, която е зад блок 126.