ПУ е запълнил държавния прием с 98%, похвали се на откриването на новата академична година проф. Запрян Козлуджов

 Turjestveno predavane na znameto na PU - 29 09 2017

„Във вашата младост се оглежда нашето бъдеще. Вярвам, че випускът ви ще защити авторитета на нашето висше училище“. С тези думи се обърна към първокурсниците при откриването на новата академична година в Пловдивския университет ректорът проф. Запрян Козлуджов.

57-та учебна година започва с 3400 нови студенти, които ще се обучават в деветте факултета на висшето училище. Броят се равнява на 98% от акредитирания държавен прием.  Заедно със заетите места в двата филиала броят на първокурсниците достига 3700.

Ректорът цитира и изследване на КНСБ от настоящата година, базирано на реални резултати от обучението, престижа, реализацията на студентите и менажирането на университетите у нас. Според проучването  ПУ е водеща образователна институция, благодарение на добрия мениджмънт.

„Образованието и образоваността сами по себе си ценност. Университетското образование не е само прагматика. Практическите умения и компетенции трябва да бъдат продукт на висока образованост. Ние не произвеждаме работници на ишлеме. Пловдивският университет е средище, в което младите хора формират нов начин на мислене и продължават своята социализация“, каза още в академичното си слово Козлуджов.

Поздравителен адрес от името на министъра на образованието Красимир Вълчев прочете неговият заместник Петър Николов. Той поздрави студентите за избора да учат в един от най-динамично развиващите се университети на бурно трансформиращ се град като Пловдив.

Церемонията традиционно включваше ритуално предаване от абсолвентите на първокурсниците на символите на университета – ключ, издание на „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски и знамето на висшето училище.

В празничната програма със свои композиции участва вокално-инструментална формация „Жарава“. Тя е сформирана от студенти от катедра „Музика“ с ръководител Владимир Величков – докторант и преподавател в същата катедра. През август формацията зае първите две места в ТОП 40 Видео на световната платформа за етно музика – Еthnocloud.

 Muzikalnata formacia na PU - Jarava 29 09 2017