За 21 и 23 май 2019 г. са планирани зрелостните изпити, а 17 и 19 юни са датите за националното външно оценяване. Проектът бе обсъден и приет на Отраслов съвет за тристранно сътрудничество

Различни дати за провеждането на държавните зрелостни изпити и на националното външно оценяване в 7 клас предвижда проект на график за учебното време през новата 2018/2019 г., който бе обсъден и приет от Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование.

За 21 и 23 май 2019 г. са планирани матурите, а 17 и 19 юни са датите за външното оценяване.

Новата учебна година ще започне в понеделник, 17 септември 2018 г. По традиция две седмици по-рано ще стартират възпитаниците на спортните училища – тази година това ще стане на 3 септември.

Учениците от начален етап ще имат общо 32 учебни седмици – 18 през първия и 14 през втория срок, или общо 160 учебни дни. За тях учебната година приключва на 31 май 2019 г. 34 седмици ще продължи учебната година за учениците от V и VI клас. Те ще учат общо 170 учебни дни до 14 юни догодина. За учениците от VII – XI клас учебната година ще продължи 36 седмици, т.е. до 28 юни. Завършващите XII клас ще учат общо 31 учебни седмици до 15 май следващата година.

Учениците ще имат отново четири ваканции. Есенната ще е между 2 и 6 ноември, а по Коледа ще почиват 11 дни – от 22 декември до 1 януари. Четири дни ще продължи и междусрочната ваканция – от 2 до 5 февруари. Пролетната ваканция ще бъде с ден по-малко от изминалата учебна година – девет дни, от 31 март до 7 април. За дванадесетокласниците тя е само три дни – на 5, 6 и 7 април.

Предстоят още обсъждания, като графиците за учебното време, ваканциите и датите за изпитите ще бъдат определени със заповеди на министъра на образованието и науката.

Членовете на Съвета започнаха обсъждане и на графика на дейностите по прием на ученици за 2019/2020 учебна година. Има предложение сроковете да се оптимизират така, че всички дейности да завършат до края на юли, а не да се навлиза в август, в който най-често семействата планират ваканциите си.

4 КОМЕНТАРА

  1. Идеално за 7. клас и останалите класове от прогимназиален етап. Единствено Коледната ваканция е силно препоръчително да обхване още поне 2 януари.

  2. А предвидено ли е да се закупят климатици, там,където училищата нямат,тъй като нво на 7 КЛАС ще е в горещините,в средата на юни?

  3. Когато аз бях ученик изпитите бяха много след обявените дати и нямаше климатици, вентилатори и други лигавщини.

  4. Учениците свалят границите на кръвното от горещината. Припадат в часовете още в началото на юни, особено девойките! Тези, които мислят промените ,е добре да пробват да работят без климатици! Ще спестят от нашите пари, а и ще им е прохладно като на нас!

Коментарите са затворени.