Община Пловдив бе сред тримата финалисти в категория „Образование“ в конкурса за престижните награди на Българската асоциация по информационни технологии  за 2020 г.

Деветокласникът от Математическата гимназия Радостин Чолаков, който стана известен с проектите си AnyGoal, АзБуки.ML и множеството спечелени награди, завоюва поредно престижно признание. 15-годишният ученик грабна статуетка от  “Българските ИТ Оскари”. Наградите на Българската асоциация по информационни технологии се връчват за десета поредна година в 8 различни категории. Пловдивският ученик взе отличието в Младежката категория, основно заради стартираната от него платформа АзБуки.ML (https://azbuki-ml.com). Идеята на „АзБуки.ML“ е да събере различни алгоритми и програми за обработка на езика. Този изкуствен интелект може да се приложи в много различни сфери в онлайн бизнеса. Платформата представлява съвкупност от програми, които анализират речта както на граматично равнище, така и смислово, за да извличат полезна информация.

Ето какво каза Радо по време на тържествената церемония, която тази година се проведе в модерно високотехнологично студио:

„Искам да изкажа изключителни благодарности на БАИТ за тази награда, която за мен е едно наистина важно признание. Целта и идеята на платформата за обработка на българския език в началото беше именно тази – да достигне и да се използва от компании, организации и ентусиасти, и едно такова признание ми показва, че сигурно вървя в правилната посока. Искам да благодаря на родителите ми и близките, които винаги са ме подкрепяли и всички професори, преподаватели, софтуерни инженери и data science експерти, които по един или друг начин помагат за платформата. От нас самите зависи какви технологии ще развием за езика си, за страната си и за останалия свят“, каза Радо по време на тържествената церемония, която се проведе онлайн.

Радостин се занимава с програмиране повече от 6 години, като разработва мобилни приложения и софтуерни проекти. Печелил е множество национални състезания по математика и информационни технологии, както и международни IT конкурси. През 2018 г. разработва проекти, отличени от софтуерния гигант Google. През 2019 г. започва работа по мобилното приложение за продуктивност AnyGoal, което по-късно прераства в мини социална мрежа. Става лауреат на българската олимпиада НОИТ през лятото на 2020 г. Съорганизатор е на няколко технологични събития, както и доброволец в различни фондации и сдружения.

С инициативата за връчването на награди БАИТ иска да се отдаде дължимото на всички личности, институции и компании, които със своя професионализъм, иновативност и активна гражданска позиция са дали своя принос през 2020 г. за развитието на информационните и комуникационни технологии.

С цел да бъдат окуражени младите хора да търсят кариерно развитие в сферата на информационните технологии, номинираните младежи получиха като поощрителни награди ваучери за обучение, осигурени от ERP Academy.

Община Пловдив бе сред тримата финалисти в категорията „Образование“.  Общината кандидатства със своята програма „Дигитализацията на учебния процес ” и бе отличена за това, че осигурява качествено и достъпно образование и играе проактивна роля в модернизацията на обучението.

За наградите БАИТ се състезаваха общо 93 проекта.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.