Вълнуващо пътешествие в свeта на птиците и красивата българска природа преживяха с документалния филм „Те отлитат“ ученици от карловското СУ„Васил Левски“. Филмът бе представен в рамките на проекта „ПрироДА“, който се изпълнява съвместно от издателство „Просвета“ и  Българското дружество за защита на птиците.

Шестокласниците видяха 40-минутния филм, събрал историята на няколко вида птици, които днес вече са в списъка на изчезващите. Те се запознаха и с интересни подробности за живота на дивите птици. Научиха, че египетският лешояд е сред най-интелигентните птици в света, а в Сакар планина се реят последните 28 двойки величествени царски орли, останали в България. Учениците останаха впечатлени от това по колко много неща пернатите приличат на хората – те също са социални същества, могат да бъдат всеотдайни родители и верни партньори.

С тревога  научиха още, че всички тези красиви птици, като червеногушата гъска, египетския и белоглавия лешояд, царския орел и още няколко вида са застрашени от изчезване поради бракониерство или друга човешка намеса.

„Те отлитат“ е заснет в едни от най-красивите кътчета на страната – по Черноморското крайбрежие, в северозападните части на България, Източните Родопи, Сакар планина и край бургаските езера. Снимачният процес продължава близо година, за да може да се проследи пълният годишен цикъл на птиците.

В рамките на инициативата „Натура 2000“ на колела – пътуващо кино“, част от проекта „ПрироДА“,  филмът вече е представен в десетки училища, читалища и общини в цялата страна. Целта на проекта е да срещне българската публика с филми, които разказват по увлекателен начин за богатството и красотата на нашата природа, както и да повиши информираността на учениците за ползите от опазването на биоразнообразието у нас.