Децата от ОУ „Алеко Константинов“ научиха как се снемат отпечатъци по време на час на класа „Съдът отблизо“

Първолаци се включиха в разпознаване на наблюдател по време на час на класа „Съдът отблизо“. Ученици от I а клас от ОУ „Алеко Константинов“ бяха гости на Апелативния съд, където бяха посрещнати от председателя Магдалина Иванова. Инициативата се радва на изключителна популярност сред пловдивските ученици и се провежда за четвърта поредна година, но за първи път в нея се включват първокласници.

Първокласниците се запознаха с работата на съдиите по различните видове дела. В ролята на техен учител влезе Христо Крачолов – съдия в Апелативен съд, който обясни защо богинята на правосъдието Темида  държи в едната си ръка везни, в другата меч, а на очите има превръзка. След това нагледно описа реален случай с грабеж на мобилен телефон от ученик в парка, при която извършителят е арестуван. Децата се включиха в разпознаване на нападателя, като накрая той бе изправен пред съда.

Експерти от Базовата научно-техническа лаборатория на МВР показаха на първокласниците как се снемат отпечатъци. Малчуганите научиха, че човек притежава единствен и неповторим отпечатък на всеки отделен пръст, който не може да се повтори  при други хора. Съдия Христо Крачолов поясни, че експертите от лабораторията често участват в съдебни процеси, а експертизите им се оказват решаващи за изхода на делата.

Изключително емоционално първокласниците посрещнаха демонстрацията на служителите от Областно звено „Съдебна охрана”, които показаха различни техники при конвоиране на задържани лица. Децата бяха впечатлени от  помощните средства, които се използват – палки, белезници за ръце, електрошок, конвоен колан с белезници за крака, каквито се слагат на особено опасните престъпници.

 По време на ролевата  игра учениците облякоха тоги и застанаха на  местата на съдиите, прокурора и защитата, участвайки в „съдебен процес”.

„На децата им беше много интересно да влязат за първи път в Съдебната палата и да видят, че всяко престъпление може да бъде наказано“, коментира класната на I а клас Елиана Щерева.

На финала  председателят на Апелативен съд Магдалина Иванова поздрави връчи грамота за участие на всеки ученик, както и класната.

Над 400  ученици от 11 училища от Пловдив и Чирпан са посетили Съдебната палата, запознавайки се с дейността на магистратите.