Гилза от възстановка на боевете при Шипка попълни музейната сбирка на ОУ „Райна Княгиня”

Паметни моменти от българската история в навечерието на 3 март оживяха в ОУ „Райна Княгиня”, където дружество „Традиция” възкреси герои и събития. Облечени в четнически униформи и народни носии, членове на организацията, чиято цел е да популяризира националната история и съхранява българщината, разказаха на второкласниците за смелостта и саможертвата на борците за национална свобода. Учителските бюра в актовата зала на училището едва успяха да поберат автентичните оръжия, използвани в Освободителната война. Репликите са притежание на членовете на дружеството, които те ползват по време на възстановките на исторически събития.

Притихнали и развълнувани, децата следяха разказа за Капитан Бураго, ръководил освобождението на Пловдив, с интерес разглеждаха униформите на руските войници и българските опълченци.  Но бяха най-нетърпеливи да докоснат оръжията.

“За първи път видях цървули и навуща”, възкликна Естел, която остана най-силно впечатлена от револверите, които имал и Левски. Дори си представила как точно е бил заловен“.

За Валери пък най-атрактивни се оказаха щиковете, пушките и ножовете, както и историята на капитан Бураго, начело в битката за Пловдив.

Докато слушала разказа за геройствата на четници и опълченци, Пламена затворила очи и си представила как в мразовитите дни преди 140 години те са имали една цел – освобождението на България.

„Най-много ме впечатли това, Как така са запазени револвери и костюми на четници“, недоумяваше Силвана. Нетърпеливи да узнаят повече, второкласниците атакуваха с безброй въпроси атрактивните си гости и научиха любопитни и непознати за тях факти.

Срещата, организирана по повод националния ни празник, приключи със специален подарък за музея на училището – гилза от възстановка на боевете при Шипка.