Казусът възникна, след като националният омбудсман Мая Манолова обяви, че кампанията на издателствата дискриминира децата по социален признак

991-ratio-krasimir-vylchev

Министърът на образованието Красимир Вълчев е поръчал да се спре кампанията за черно-бели учебници и е получил уверение от издателствата, че се спира разпространението им. Казусът възникна, след като „Просвета” обяви, че пуска на пазара черно-бели учебници за 8-класници, които са с около 30 на сто по-евтини от цветните. Около 200 лева струва целият комплект помагала за учениците в първия гимназиален клас, които ще учат по нова програма. Това прави невъзможно използването на втора ръка учебници.  Инициативата даде повод на националния омбудсман Мая Манолова да призова да бъде спряна, тъй като децата щели да бъдат дискриминирани по социален признак. Тя смята за неприемливо „черно-бялото” мислене точно в образователната среда и чрез учебниците да се засилва разделението в обществото. Ролята на държавата била да полага усилия в заличаването на пропастта между бедни и богати, да стимулира „цветното” мислене, изграждайки ерудирани млади хора.

„Факт е, че Наредбата за учебниците и учебните помагала позволява да се одобряват цветни и черно-бели учебници по един предмет едновременно, но смисълът на този текст не е да се допуска дискриминация. Въпреки това ще променим наредбата така, че да избегнем повторни такива случаи. Никой не е очаквал, че една такава възможност ще се използва за ценова дискриминация. И в момента голяма част от учебниците в горен курс са черно-бели, много дисциплини не изискват цветност на графичното оформление. И сега има предмет, по който има едновременно и черно-бял, и цветен учебник, но на различни издателства”, коментира Красимир Вълчев.