Променят правилата за социално подпомагане, таксите на детските градини за 5 и 6-годишните ще бъдат намалени до минимум, обеща зам.-министърът на образованието Деница Сачева

18765670_158120264727122_6765351947631865621_n

Ходенето на училище ще бъде обвързано със системата за социално подпомагане. Предстоят срещи с представители на Министерството на труда и социалната политика за промяна в правилата за социално подпомагане. Обсъжда се учителите да могат да предлагат на родителите на деца, които не посещават училище, помощи в натура. Това обяви зам.-министърът на образованието Деница Сачева. Ако детето има нужда от обувки или учебни помагала, те ще бъдат осигурявани от системата за социално подпомагане.

„Помощите няма да бъдат в пари, а директно в това, което е необходимо на детето, за да ходи на училище. Родители, които възпрепятстват децата си да посещават училище, ще бъдат наказвани по закон като за криминално престъпление. Таксите на детските градини за 5 и 6-годишните ще бъдат намалени до минимум. Буквално до цената на храната. Идеята е те изобщо да отпаднат, но това ще стане през следващите години“, поясни Сачева.

В момента също има законови възможности за намаление или спиране на детските надбавки при натрупани отсъствия от ученика. Спрените пари се връщат в училището и трябва да бъдат използвани за допълнителна подкрепа на учениците. Преди седмица МОН преведе близо 3 млн. лв. на училища в цялата страна за допълнителни уроци.

От 1 септември 1103 екипа с общо 11 600 експерти от разлини институции ще започнат да обикалят по домовете на деца, които са отпаднали или са в риск от отпадане от образователната система, и да убеждават родителите им да ги изпращат на училище. В Пловдивска област ще функционират 24 екипа. Посещаемостта на учениците ще се следи от директорите на училищата. За целта ще бъде използвана системата за видеонаблюдение, която действа по време на външните оценявания след VII клас и държавните зрелостни изпити.

По неофициални данни приблизително 21 000 деца в училища възраст са престанали да посещават учебни часове през миналата година. 70% от децата между 5 и 18 години не са ходили на училище, въпреки че са били записани. Има и такива, които изобщо не са обхванати в системата, обясни Сачева.