Кметът Иван Тотев и министърът на образованието Меглена Кунева подписват документа за създаването на образователния индустриален борд.

Меморандум за развитие на професионалното образование подписаха в Пловдив министър Меглена Кунева, кметът Иван Тотев и Пламен Панчев от „Тракия икономическа зона”

Образователен индустриален борд ще адаптира училищата към нуждите на компаниите, внедряват система за оценка на уменията и поведението

dscf9583

Бизнесът от Пловдив и региона ще „осиновява“ паралелки, като осигурява средства и ноу-хау за обучения, отговарящи на съвременното развитие на индустрията.  Така училището получава ресурса на частния сектор, а работодателят – гаранция, че ще има иновативно и адаптирано за нуждите му образование. Това е една от практиките, които ще залегнат в работата на новосъздадения Образователен индустриален борд, чиято цел е бързо адаптиране на професионалното образование към нуждите на компаниите от региона, които страдат от липса на достатъчно подготвени кадри.

Меморандум за развитие на професионалното образование бе подписан днес между МОН, Община Пловдив и Тракия икономическа зона. Официалният документ, под който сложиха подписи министър Меглена Кунева, кметът Иван Тотев и Пламен Панчев – съуправител на Тракия икономическа зона, регламентира създаването на борда. Фирмите поемат ангажименти да модернизират професионалните училища и да помагат при писането на учебните планове и програми.

Подписването на меморандума бе предшествано от кръгла маса на тема „Инвестиции в образованието за бизнеса в Пловдив”, на която присъстваха инвеститори от региона, представители на браншови организации и училищни директори.

„Прочетох какви чудеса сте направили с индустриалната зона и ми помогнахте са повярвам, че може да работим заедно. Без хора не може, но нищо не трае без институции, затова трябва да ги имаме и двете. Това е успешен пример, и искам да заразим цяла България. Много вярвам във вас. Ясно е, че има недостиг на кадри. Каквито и критики да отнася образованието, не забравяйте, че успехът на пловдивската икономическа зона, освен на вашия светъл ум, се дължи и на къртовския труд на професионалните гимназии, положили основния камък”, каза вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева. Това признание доведе до бурните аплодисменти от онази страна на залата, в която стояха директорите.  Кунева се ангажира МОН да има представител в борда, както и всички гимназии да бъдат по-отворени за съвместно обучение с фирмите. Меморандумът ще работи за обучение на кадри в средното и висше образование, които да останат да работят в 120-те предприятия на Тракия икономическа зона. Ще бъде създадена платформа за повишаване социалния статус на професиите, ще се внедри система за оценка на уменията и поведението. Заедно с това се предвижда изграждането на мрежа от ментори, които да агитират децата преди гимназията.

Меглена Кунева подчерта, че е особено важно е да се разяснява на родителите защо е важно децата да имат професионално образование.

Пример за „осиновяване” е община Раковски, където вече е започнало обучение на ученици по специалност електроника, машини и апарати в професионалната гимназия там, заедно с фирма в същия сектор.

Паралелно в Пловдив има редовен прием на първата паралелка дуално образование в Професионалната гимназия по дървообработване, предстои да се развива и проектът „Домино“ в Професионалната гимназия по механотехника – и в Професионална гимназия „Иван Асен II” в Асеновград.

Кунева съобщи още, че иска структуриран подход към професионалното образованието и от вчера вече работи дирекция “Професионално образование и обучение” в МОН. Предстои до дни да бъде обявен конкурс за директор на тази дирекция.Българското председателство на ЕС ще предложи на Европа най-добрите идеи, свързани с компетентности и умения,  прогнозира Кунева.

Бизнесът търси за следващите две години 1 000 инженери, както и 2 000 специалисти със средно професионално образование. Тук се развива особено добре машиностроенето, хранителната промишленост, земеделието, както и IT сектора и аутсорсинг индустрията, където вече работят над  4 000 души.

„Препоръчвам работа със семействата. Трябва да убедим родителите, че избирайки професионална гимназия, това гарантира на децата им престижно бъдеще. Няма родител, който да не пожертва всичко за благото на детето си. Но у нас липсва уважението към професията, към труда. Както е престижно да си дизайнер, така е престижно и да си мебелист или дърводелец. Човек тежи с това, което може”, заключи Кунева.

dscf9592