Ученици от СУ „Софроний Врачански“ в ролята на екскурзоводи в Стария град

Четенето на книгите от летния списък може да е забавно. В това се увериха бивши вече петокласници от СУ „Софроний Врачански“, които се включиха в предложените от училището проектни дейности. Децата от 5 в клас бяха активни участници в лятната читалня. За да направят четенето на задължителните за ваканцията заглавия по-интересно, учителите решили да го превънат в колективно занимание. Разказа „Косачи“ разпределили по роли, а главите от романа „Под игото“ – „Радини вълнения“ и „Представлението“, децата прочели верижно. След прочитането на всяко от заглавията, които предстои да изучават в 6 клас, деца и учители коментирали творбите, разяснявали  смисъла на архаичните думи, използвани от автора, опитвайки се да се потопят в епохата на твореца.

На няколко поредни занимания Далия, Златина и Невена донесли избрани от тях книги от последното издание на фестивала „Пловдив чете“ и сподели впечатления от тях.

С огромен ентусиазъм децата се включили и в проекта „Аз и моят град“.

„Целта беше да развият своите речеви и комуникативни умения, да преодолеят смущението, когато говорят пред аудитория. Затова реших да ги поставя в различна от ежедневната ситуация в училище, да ги провокирам да наблюдават и обменят информация, да формират критическо мислене“, обяснява преподавателят Ирина Даскалова.

Така при посещението в Стария град всеки ученик влязъл за кратко в ролята на екскурзовод. Гидовете имали за задача да представят знакови културни и архитектурни забележителности: Етнографския музей, музея на Възраждането, къща “Хиндлиян”, Балабановата къща, Форума на Филипопол, храм “Св. св. Константин и Елена”, храм “Света Богородица”, Античния театър, Жълтото училище. Съучениците им ги атакували с въпроси за обектите и обогатили познанията си за миналото на родния град.