Ученици от СУ „Софроний Врачански“ в ролята на екскурзоводи в Стария град

Четенето на книгите от летния списък може да е забавно. В това се увериха бивши вече петокласници от СУ „Софроний Врачански“, които се включиха в предложените от училището проектни дейности. Децата от 5 в клас бяха активни участници в лятната читалня. За да направят четенето на задължителните за ваканцията заглавия по-интересно, учителите решили да го превънат в колективно занимание. Разказа „Косачи“ разпределили по роли, а главите от романа „Под игото“ – „Радини вълнения“ и „Представлението“, децата прочели верижно. След прочитането на всяко от заглавията, които предстои да изучават в 6 клас, деца и учители коментирали творбите, разяснявали  смисъла на архаичните думи, използвани от автора, опитвайки се да се потопят в епохата на твореца.

На няколко поредни занимания Далия, Златина и Невена донесли избрани от тях книги от последното издание на фестивала „Пловдив чете“ и сподели впечатления от тях.

С огромен ентусиазъм децата се включили и в проекта „Аз и моят град“.

„Целта беше да развият своите речеви и комуникативни умения, да преодолеят смущението, когато говорят пред аудитория. Затова реших да ги поставя в различна от ежедневната ситуация в училище, да ги провокирам да наблюдават и обменят информация, да формират критическо мислене“, обяснява преподавателят Ирина Даскалова.

Така при посещението в Стария град всеки ученик влязъл за кратко в ролята на екскурзовод. Гидовете имали за задача да представят знакови културни и архитектурни забележителности: Етнографския музей, музея на Възраждането, къща “Хиндлиян”, Балабановата къща, Форума на Филипопол, храм “Св. св. Константин и Елена”, храм “Света Богородица”, Античния театър, Жълтото училище. Съучениците им ги атакували с въпроси за обектите и обогатили познанията си за миналото на родния град.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.