Петима пловдивски таланти бяха аплодирани снощи на сцената на Античния театър по време на впечатляващия спектакъл „Нощ на звездите“. За 12-та поредна година фондация „Енчо Керязов“ даде награди в различни категории, за да помогне на успелите деца на България да осъществяват мечтите си. Тази година сред отличените бяха и петима младежи от града под тепетата. Сред публиката бе и президентът Румен Радев.

Финалистите бяха посрещнати с бурни овации от многобройната публика, изпълнила до краен предел амфитеатъра. Победител в категория „Изкуство“ стана Хрисиана Савова от НУМТИ „Добрин Петков“. Тя получи стипендия в размер на 5000 лева. Ваучерът и останалите награди й бяха връчени от кмета Здравко Димитров. През май т.г. Хриси спечели Гран При на петото издание на Международния  музикален конкурс OPUS в Полша. 11-годишната пианистка бе единствената, оценена с максималните 100 точки в конкуренция от 134 участници в своята категория. През 2022 година Хрисиана Савова бе също удостоена с голямата награда в категория „Изкуство“ на фондация „Енчо Керязов“. Тя е ученичка в класа по пиано на Светлана Косева и вече е покорила емблематичната зала “Royal Albert Hall” в Лондон. Свирила е и на прочутия червен роял на сър Елтън Джон.

„Благодаря на фондацията за възможността да съм тук и за подкрепата. Благодаря на родителите ми, които са винаги до мен, и на учителите, които ме подкрепят“, каза Хрисиана при получаване на наградата.

Номинирани в категория “Изкуство” бяха още двама възпитаници на НУМТИ „Добрин Петков“ – Аглея Канева и Александър Вичев – ударни инструменти. Те получиха стипендии от по 3000 лева. Третата номинация бе за Миряна Калмикова – цирково изкуство.

В категория “Спорт” две от номинациите също бяха за пловдивски дарования – за лекоатлетката и бивш възпитаник на ПГ по архитектура, строителство и геодезия Пламена Миткова, и за Александра Тоткова (скално катерене) от Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент Екзюпери“.

Пламена е световна шампионка в скока на дължина за девойки под 20 години от 2022 г. Преди няколко седмици спечели сребърен медал за България в скока на дължина от програмата на европейското първенство по лека атлетика до 20 г. в Йерусалим. 19-годишната състезателка миналата година постигна личен рекорд от 6.66 метра в скока на дължина на финала на световното в Кали, Колумбия, който й донесе златото.

Александра Тоткова е първата юношеска световна шампионка по катерене в българската история, след като триумфира в  дисциплината по трудност на световното първенство по спортно катерене за юноши и девойки в Далас м.г. През юли т.г. трима български състезатели участваха на Световна купа по спортно катерене за мъже и жени в дисциплината трудност в Бриансон (Франция). Александра Тоткова записа на-доброто класиране.

Голямата награда бе присъдена на лекоатлета Божидар Саръбоюков, а двете пловдивски момичета спечелиха стипендия от по 3000 лева. След като благодариха на организаторите и на семействата си, те обещаха да продължат да следват мечтите си и да прославят България. Същата сума ще подпомогне спортната кариера и на тенисиста Иван Иванов. Наградите бяха връчени от министъра на спорта доц. д-р Димитър Илиев.

Номинирани в категория “Образование” бяха математиците Деян Хаджиманич, Маргулан Исмолдаев и Ясен Пенчев. Продуцентът Магърдич Халваджиян удостои с голямата награда Деян Хаджиманич.

Специалната награда “Смело сърце” тази година отиде при Федерацията за адаптирана физическа активност (ФАФА). Тя бе връчена от кмета на Ямбол – Валентин Ревански.

Отличието на “Born Winner” бе присъдено на национала по спортна гимнастика Божидар Златанов и световната шампионка по стрийт фитнес Жасмина Свиленова. Те получиха наградите си от Енчо Керязов.

Със световен рекорд завърши спиращият дъха спектакъл. За първи път в света 7 мотористи караха мотори в „Глобусът на смъртта“. В глобуса с размер 4 метра и 75 сантиметра влязоха екстремният артист Фреди Нок и неговите колеги, които постигнаха световен рекорд на Гинес на живо в Пловдив. Нок е носител на цели 12 световни рекорда.