Пловдив бе домакин на междуинституционална работна среща на педагогическите специалисти от Центровете за специална образователна подкрепа и Регионални центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование. Тя бе инициирана от ЦСОП-Пловдив, за да се обсъдят проектите по програма „Еразъм+“ в подкрепа на приобщаващото образование. Началото на форума, който се проведе в Дом на културата “Борис Христов”, дадоха изпълнителите от ансамбъл „Тракийска младост“ при СУ „Любен Каравелов“.

Повече от 90 специални педагози, логопеди, терапевти, психолози, ресурсни учители, директори и заместник-директори от 18 институции и организации, експерти от дирекция „Приобщаващо образование“ в МОН и РУО – Пловдив представиха своя опит и се включиха в дискусиите по темата.

Директорът на ЦСОП-Пловдив Веселка Бакиш представи работата на своя екип по 18-месечния проект „Професионално обучение по готварство за ученици със СОП (2022-1-BG01-KA122-VET-000077416), който приключва успешно този месец, като акцентира на ключови моменти от проведената мобилност в Италия. Пловдивските педагози са посетили реални работни места с включени лица със СОП, запознали са се в електронните ресурси, създадени по проекта, сред които „Малка визуална готварска книжка“, видео урок „Пица Капричоза“, авторски “живи” работни листове, подходящи за деца със СОП, видеа за популяризиране на проведените практически занимания по готварство с ученици. Многобройните практически уроци с учениците по избрани теми от българската и италианска кухня били посрещнати с ентусиазъм дори от родители и доброволци, които се включили в тях.

 

Екипите на 10 от присъстващите (ЦСОП – Пловдив, ЦСОП – Плевен, ЦСОП – Велинград, ЦСОП – Кърджали, ЦСОП – Габрово, ЦСОП – Видин, РЦПППО – София, РЦПППО – Пловдив, РЦПППО – Силистра, Националната асоциация на работещите с хора с увреждания представиха опита си по проекти по „Еразъм+“ – проведени мобилности на педагогическите специалисти, разработени интелектуални продукти, предстоящи дейности и резултати. Експертите разказаха как проектите по програмата са повлияли и подобрили тяхната работа, какви нови идеи са заимствали и адаптирали за техните ученици със СОП и как са споделили наученото с общността.

След дискусионния панел участниците в работната среща посетиха ЦСОП – Пловдив, разгледаха обновената материална база, опитното поле по специалност „Озеленяване и цветарство“, учебната работилница по готварство и специализираните кабинети в терапевтичния комплекс. Педагогическите специалисти обсъждаха подходи и иновативни практики по професионално образование и обучение за деца със СОП.

На финала бе проведена онлайн анкета за ползите от „Еразъм+“, като предстои обобщение на резултатите.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.