Ученици от ОУ „Алеко Константинов“ преговориха правилата за движение на пътя с инспектори от пътна полиция

Кога се подава специалният сигнал на полицейския автомобил и какво представлява мобилната камера за скорост научиха днес на открит урок по безопасност на движението ученици от ОУ „Алеко Константинов“. В двора на втория корпус бе паркирана патрулка, която децата имаха възможност да разгледат отвътре и да видят камерите за следене на скоростта, микрофоните и записващите устройства, както и паник бутона при възникване на инциденти.

Заедно с инспекторите от „Пътна полиция“ децата от начален етап преговориха правилата за движение на пътя  – защо пешеходците задължително пресичат на зелен светофар, за какво да внимават велосипедистите и водачите на тротинетки. Служителите на реда подчертаха пред учениците, че трябва да играят само в парковете и че не бива да пресичат със слушалки, за да могат чуват звуците на превозните средства край тях, а карат ли колело – да не забравят светлоотразителите.

На площадката по безопасност на движението малките ученици нагледно показаха знания и умения за пресичане на пешеходна пътека, демонстрираха къде могат да играят и карат велосипед безопасно.

С учениците от прогимназията униформените дискутираха правилата за движение в класните стаи, където също бяха проведени демонстрации. Проявата е част от инициативите за отбелязване на Европейската седмица на мобилността.