Тридневни празнични събития в парка на стария център на Пловдив на ул. „Христо Г. Данов“

С богата програма, концерти на Пловдивската опера и Биг Бенд Пловдив от 19 до 21 април ще бъде официално открита обновената Градска градина, създадена през 1878 година.

Церемонията по откриването ще се състои на 19 април от 19,30 часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“. Нейната пълна реконструкция продължи една година, а възстановяването в автентичния й вид е по инициатива на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов. Програмата предвижда концерт с изпълнения на популярни теми от репертоара на операта. Сценичен фон на вечерната церемония ще са дърветата, старият чинар и водните огледала, които ще оживеят в мапинг инсталация, поверена на визуалния артист Петко Танчев. В петъчния ден Природонаучният музей ще работи с удължено работно време до 19 часа.

Съпътстваща събитието е изложбата „Квартал 178. Старият център на Пловдив“, посветена на историята на градината и зоната около нея, отбелязана от архитекта Йосиф Шнитер в Плана на Пловдив под номер 178. Изложбата е реализирана от Държавен архив – Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“ и Историческия музей.

На 20 и 21 април продължава програмата по повод откриването. От общинския институт „Старинен Пловдив“ организират и в двата дни пешеходна обиколка „Преоткрити градски пространства“, която започва в 11 часа от централния фонтан в парка и продължава през улица „Христо Г. Данов“ до емблематични места в Стария град.

В събота, 20 април, от 11,30 часа ще се състои и първият ритуал по сключване на брак, който е изнесен изцяло на специална сцена в градината. Освен близките на двойката пловдивчани Георги Джугалов и Христина Христова, свидетели на сватбата ще са и всички посетители и участници в събитията от празничната програма. Вдъхновени от обновеното място в центъра на града още две двойки са предпочели да бъдат бракосъчетани там, но в неделя, съответно от 11 и 11,30 часа.

Децата и техните семейства могат да се включат в съботния ден от 10 до 14 часа в празника „Вълшебната приказка детство“. Всеки може да дойде маскиран като любим приказен герой. В партньорската програма на читалищата „Шалом Алейхем-1945”, „Алеко Константинов-1954”, „Димитър Благоев-2008”, „Христо Г.Данов-1904”, „Иван Вазов-1904”, „П.Р.Славейков-1908”, Български червен кръст и сдружение „Децата на България – развитие и бъдеще“ малчуганите могат да се включат в театрални игри, забавни викторини, състезания и арт ателиета. От 16 часа пловдивският саксофонист Димитър Льолев ще дебютира с новата джаз формация pLoveIt Jazz Quintet. В 18 часа на сцената ще се качат музикантите от Биг Бенд Пловдив.

Неделната програма на 21 април започва от обяд с Hot Club de Plovdiv, които ще забавляват посетителите с концерт в стил Gipsy Jazz. Изкушените от танците пък могат да получат уроци по суинг от 16.30 часа от професионалистите на школата Rhythm RACCOONS.

Трибют с песните на Тодор Колев е финалът на откриващия уикенд на Първата градска градина. Той започва от 19 часа в изпълнение на Нико Тончев и формация.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.