Учениците от НУ „П. Р. Славейков” ще водят занятия сред зеленина и екзотични дървесни видове, местата за сядане са амфитеатрално разположени

Опитно поле с оранжерии и овощна градина ще бъдат създадени в двора на НУ „П. Р. Славейков”, където в момента кипи усилена работа по оформянето на три зелени класни стаи. Ефектният проект, започнат от кмета на район „Източен” Иван Стоянов, е на финалната права.  Миналата година Общинският съвет отпусна 108 000 лева за реализация на идеята.

Класните стаи ще са изградени от еко материали, с амфитеатрално разположение на местата за сядане, върху които ще се поставят ратанови седалки.

Занятията на открито ще бъдат сред зеленина и екзотични дървесни видове.  В опитното поле учениците ще засаждат и ще се грижат за цветя и био зеленчуци. Ще бъде оформена и мини ботаническа градина с редки видове растения. За отглеждането им предвидена поливна система.

Тройни бели дъски за обучение, плътни зелени стени, „тапицирани“ с естествена растителност, ажурни огради към прилежащите улици, монтаж на шумопоглъщащи плоскости и осветителни тела са само част от амбициозния проект на училището.

„Тази новаторска идея ще допринесе много за повишаване на екологичните знания, умения и възможности на учениците, относно здравословния начин на живот и опазване на околната среда“, каза директорът Димка Врачева.

Припомняме, че НУ „П.Р.Славейков” е първото еко училище в Пловдив, което е член на международната организация Еco-Schools и движение „Син флаг“. Това е европейска програма, която цели да повиши знанията на учениците в областта на екологията, да насърчи участието им в практически дейности, които водят до намаляване на вредното въздействие върху околната среда и потреблението на вода и енергия.

Пловдивското начално училище работи по проектите „Бъди модерен – събирай разделно”, „Засади дръвче – подари живот”, както и по международната програма „Учим за гората”.

Преди две години второкласници от училището спечелиха един от проектите в конкурса „Засади Капана” на фондация „Пловдив 2019”. Те участваха в надпреварата с идеята за градинка, в която се отглеждат различни видове билки.