Таланти между 4 и 12 години ще учат пеене, балет, актьорско майсторство и приложни изкуства

GospojaOpera-02

Тютюневият склад, където се помещаваше магазин “Галеро”, да се превърне в Дом на музиката. Това е предложението на директора на Опера Пловдив Нина Найденова, според която това е единственото място, където 90-членният оркестър като нашия може да репетира, докато се ремонтира Концертна зала. Според Найденова на горните етажи могат да се открият детски школи, тъй като от есента програмата „Госпожа Опера” се разраства”. След като в продължение на четири години тя привличаше деца и младежи чрез адаптирани за тях класики в Дома на културата, сега се разкрива и школа. Предвижда се създаването на детска трупа, съпътстваща професионалната оперна трупа.

Деца на възраст от 4 до 12 години ще се учат от нашите артисти на музика, пеене, балет, актьорско майсторство.  Ще се преподава и изобразително изкуство, свързано с изработка на реквизит и костюми”, каза Найденова.

Тя допълни, че мястото може да бъде споделено и с други артистични институции, свързани с програмата на Пловдив- европейска столица на културата.

Пловдивската опера може да излезе на протест през есента , след като остава без единственото място за репетиции Концертна зала. Найденова е категорична, че не може да се работи при минусови температура и течащ покрив.

Концертът на оркестъра с  прочутия пианист Евгени Божанов през октомври ще бъде откриване, а може да се окаже и и закриване на симфоничния сезон. Все пак надежда в по-далечно бъдеще има, тъй като новият зам.-министър на културата Румен Димитров е изпратил експерти от ведомството за пореден оглед.