Родителите от сдружението призовават БАН да излезе със становище по казуса

Училище „Мечта” събра под един покрив малчугани и деца в училищна възраст

18921010_1867876813473682_2475217860432160661_o
Срещу задължителната предучилищна подготовка за 4-годишните деца се обяви Общност за свободно образование, която обединява пловдивски родители, решили сами да организират обучението на децата си. Сдружението излезе с официално отворено писмо, подкрепено от 6 международни научни изследвания, които доказват, че предложението на МОН, което следва да бъде официално оповестено през октомври, е не само ефективно, но и вредно за малките. Така Общност за свободно образование подкрепя становището на Национална мрежа на родителите.

Ето и част от аргументите:

„Разбираме крайната необходимост от дълбоки и дълготрайни реформи в системата на предучилищното и училищното образование. Резултатите на българските ученици на международния тест PISA, които показват, че близо 40% от тях са функционално неграмотни са стряскащи! Но е факт, че това са именно ученици, прекарали 8 или повече години в системата на българското държавно образование! Против всякаква логика и здрав разум е да се предлага още по-ранно обхващане и по-дълъг престой в система, която доказано произвежда неграмотност и неспособност у децата да мислят и анализират.

Освен горепосоченото, има и други, още по-убедителни аргументи против въпросното предложение, а именно редица научни изследвания и доказателства за безсмислието, дори и вредата, от принудителното институционализиране и предучилищно обучение на толкова ранна възраст. Тук ще изложим част от тях:

 1. Д-р Дейвид Уайтбред, психолог и изследовател към Университета Кеймбридж, ясно заявява предимствата на свободната детска игра и застава твърдо против започването на формално образование преди детето да навърши 7-годишна възраст.
 2. В своя доклад „Начална училищна възраст: Европейски политики и скорошни изследвания“ Каролин Шарп, директор на отдел „Изследвания“ към Националната фондация за образователни изследвания в Англия и Уелс, цитира поредица от изследвания, според които по-ранното започване на официално обучение не постига по-добри резултати в успеваемостта на наученото.
 3. Проф. Томас Дий от Станфордския университет заедно с Ханс Хенрик Сийверстен от Датския национален център за социологически проучвания публикуват своето изследване „Дарът на времето? Начална училищна възраст и умствено здраве“ през 2015 г. и в него отново доказват изключително благотворното въздействие върху психическото здраве на децата, което забавянето на официалното обучение до 7-годишна възраст носи. Според него деца, които започват детска градина на 6 (а не 5 или 4) имат осезаемо по-добри резултати в психологическо отношение, като например поддържане на вниманието, активност, самоконтрол.
   
 4. Изследването „Начална възраст за детска градина и академични постижения и социо-емоционално развитие на децата“ е публикувано от Националния институт за детско здраве и човешко развитие с участието и приноса на редица учени от над 20 университета и независими организации, вкл. Лондонския, Вашингтонския и Калифорнийския университет. Според него не съществува практическа връзка между ранното започване на обучителни дейности и училищните постижения на децата. Също така, възрастта на която детето влиза в образователна институция няма връзка със социо-емоционалното му развитие, т.е. т.нар. „ранна социализация“ съществува само и единствено в пожелателно-теоретичен аспект, но не и в реалността.
 5. Следващото изследване, което ще предложим на Вашето внимание, пък ясно показва, че по-късното четене не само не забавя развитието, но и спомага за т.нар. функционална грамотност, т.е. деца, които започват да се учат да четат на 7, а не на 5, на по-късен етап (около 10-11-годишна възраст) не само че наваксват всичко, но и разбират по-добре това, което са прочели.
   
 6. Психологът проф. Питър Грей от Бостънския университет провежда и публикува десетки изследвания в областта на сравнителната, еволюционната и образователната психология. Автор на „Свободата да учиш“, учебник по психология, редица научни статии, доклади и реферати, както и на собствена рубрика в престижното издание Psychology Today. Не са едно и две неговите изследвания, на които можем да се позовем тук, но може би едно от най-стряскащите и убедителни е „Упадъкът на играта и възходът на психопатологиите у децата и подрастващите“. Ранното институционализиране и обучение на малки деца пречи на тяхната свободна игра, което води до редица психологически проблеми, сред които тревожност, депресия, нарцисизъм, дори склонност към самоубийство.

В тази връзка Общност за свободно образование излиза със следните предложения:

 • Призоваваме Българската академия на науките да обосноват свое становище по въпроса – със собствено изследване или обобщение на предоставените тук или други научни трудове.
 • Призоваваме Красимир Вълчев и Министерството на образованието и науката да се откажат от въвеждането на задължително предучилищно обучение на 4-годишни деца.
 • Призоваваме Парламентарната комисия по образованието и науката да отхвърли предложението в зародиш.
 • Призоваваме Мая Манолова да защити интересите на българските граждани, в това число и българските деца, от монопола върху семейни независими решения за образованието, който МОН налага.

Общност за свободно образование обединява пловдивски родители, които сами организират и провеждат обучението на децата си в създаденото от тях училище “Мечта”. Новата учебна година бе открита по нестандартен начин с пикник в парка, лов на съкровища, въведение на QR кодове и подаръци. Поредната иновация е събирането под един покрив на 2 кооператива – за малки деца и такива в училищна възраст. Всяка група има свои помещения, обучители, програма и занимания, но и време, което да прекарва заедно в свободно взаимодействие и взаимно учене.

През миналата учебна година пет деца на възраст от 6 до 10 години се обучаваха заедно и завършиха успешно подготвителна група, първи и трети клас. Те покриха отлично изпитите в края на годината училищата, в които се водят като самостоятелни ученици.