Най-четящите деца от начален курс на СУ „Христо Г. Данов” получиха шанса да пренощуват в училище. Нетрадиционната награда – пижамено парти, събра 20 момчета и момичета и техните учители в късните часове на деня. Главни действащи лица във вълнуващото преживяване бяха най-активно четящите, а събитието – кулминация  на инициатива за насърчаване на четенето в школото.

Дегизирана като капитан Джак Спароу, директорът Гергана Аврамова посрещна родителите с уговорката, че има осигурена вечеря от вкусна пица, айрян и сладкиши, така че не бива да се притесняват как децата ще легнат гладни.

Преподавателят по български Маргарита Туфкова бе преобразена като Добрата вещица, а малцина успях да разпознаят от раз учителя по физическо Златка Габерова, преоблечена като Шехерезада.

Началото на инициативата започва през октомври с надпревара по класове, като всяка от деветте паралелки в начален курс трябвало да излъчи най-четящите деца. Учениците в 3. и 4. клас фокусирали внимание върху читателските дневници, в които описали какво са открили между страниците на книгите. Второкласниците правили  лап бук, който да представя любимата им книга и посланията на автора, и чели непознат текст. А първокласниците, понеже все още не са изучили всички букви, влезли в състезание за най-добра рецитация на любимо стихотворение от български автор.

Всяка паралелка излъчила по четирима победители, които се представили пред  комисия от директора, родители от Обществения съвет. Двама финалисти от всеки клас се оказали щастливците с разрешително за пижаменото парти.

И тъй като няма как купон да мине без музика, в ролята на диджей влезе преподавателят по информационни технологии Георги Трайков, преоблечен като мексиканец. Сред най-танцуващите бе математичката Тони Тонева, влязла в костюма на Мини Маус.

Първото забавление за малчуганите бе масово рисуване на картини на тема „Космос” в „Мацаница” в центъра на града. Точно в 19 часа децата ще се върнаха обратно в училище и сложиха пижамите. След като похапнаха и четоха  по роли с елемент на драматизация, те разказваха за любимите си приказни герои, играха на „Веселото влакче” с Теодора от инициативата за насърчаване на детското четене „Разказвачът на приказки” и танцуваха на популярни поп хитове.

„Ооо, ние не спим за първи път заедно, защото сме били на йога лагер и на лагер от училище”, обясниха Симона и Теодора, облечени с костюми на куче и котка. Четвъртокласничките без проблем получили разрешение от мама и татко, че ще спят в училище, така че нямаха търпение да се озоват в леглата на мъниците от подготвителните групи, за да слушат приказка за лека нощ.

Хлапетета, чиито родители все пак решиха да ги приберат у дома за през нощта, си тръгнаха буквално със сълзи на очи и лека завист към съучениците, които остават в училище с учителите.

Всички получиха като подарък книги на съвременни български автори.