12-класникът се класира на първо място в националната надпревара и ще представя България на международното състезание

Николай Петеларев от Професионалната гимназия по механотехника ще представя страната ни на международното състезание Young Car Mechaniс в Полша на 25 и 26 май. 12-класникът спечели националноната надпревара„Най-добър млад автомонтьор и водач на моторно превозно средство“, която се проведе в София. Тя се организира от МОН и „Интер Карс България“ и участие  взеха възпитаници на професионалните технически гимназии в цялата страна. Като индивидуален първенец Николай ще се срещне с победителите в националните шампионати на Полша, Литва, Латвия, Естония, Унгария, Хърватска и Украйна.

Основната цел на международното състезание е да популяризира професията на автомобилния механик сред младите хора, да спомогне за обмяната на опит и преподавателски практики, да открие млади таланти сред механиците на превозни средства. В Полша пловдивският зрелостник ще решава практически задачи върху автомобили и тренировъчни модели. Финалът ще е изцяло на родния език на участниците, като е осигурен превод на заданията за теоретичната и практическата част.

Зрелостникът първо ще трябва да се справи с двете матури на 21 и 23 май, след което да потегли за Полша.

Отборът на Механото.

Дванадесетокласниците Вяра Язъджиян и Стоян Тодоров пък заеха призовото трето място в четвъртото издание на Национално средношколско състезание „Енергетиката и ние”, което се проведе във Варна. Те представиха разработката си „Безконтактна електрическа енергия”, която им донесе награди от официалните спонсори на състезанието и получиха сертификати, че са приети за студенти в Техническия университет във Варна. Учениците и техните ръководители посветиха успеха си на 70- годишнината на ПГМТ „Професор Цветан Лазаров”, която се отбелязва през тази година.