„Свобода” е темата, по която ще рисуват седмина млади таланти на петото издание на пленера по живопис

Пловдивчанката от Париж Анна Перие – дизайнер в „Лакоста”, се включва като гост

P1050504

Повестта „Немили-недраги” вдъхнови 11-класничка от Професионалната гимназия по сценични и екранни изкуства за живописно платно. Илина Грозева е сред участниците в традиционния пленер  по живопис „Пловдив – от твореца сътворен“.  Той се провежда за пети пореден път, но от тази година вече е младежки. Събитието се явява като продължение на международния пленер по живопис, ръководен повече от 40 години от художника Матей Матеев.

„Свободата“ е темата, по която ще творят младите таланти – Ирина Величкова и Богдан Върбанов от Художествената гимназия, Илина Грозева и Галина Желева от Гимназията за сценични и екранни изкуства, Ваня Петкова от АМТИИ. Двама са гостите – Иван Иванов от Плевен и Ваня Петкова от Кърджали.

Празненствата по повод рождението на Вазов и на Левски оказали изключително въздействие върху бъдещата 11-класничка Илина и тя решила да се фокусира върху темата за народните будители при участието си в пленера. Избрала си една от масовите сцени, описани във Вазовата повест, и я интерпретирала върху платното. Допълнително вдъхновение се оказал спектакълът „Хъшове” на режисьора Александър Морфов, който Илина гледала в Народния театър.

„Картината е почти готова. Изобразила съм всички герои, които имат свободата за свой идеал. Не съм детайлизирала лица, те са като силуети от мъглата, които изплуват днес и ни дават смисъл. Вярвам, че трябва да си ги спомняме, да се обърнем назад към корените си, за да намерим смисъла. Снощи, по време на зарята в Карлово, Левски все едно беше с нас и ни казваше: „Народе, помисли какво правиш за своето бъдеще!”, разсъждава не без емоция Илина.

Другата й картина е провокирана от родните места на будителите, която е събирателна с елементи от различни възрожденски градчета.

P1050501

Домакин на планера е Арт център „Тракарт”.  Там ще бъде експонирана и заключителната изложба на участниците на 25 юли.

За участие в събитието от Париж пристига Анна Герие. Тя е напуснала родния си Пловдив едва на 6 години. Родителите й заминават на работа в Мароко, а след това се озовават във Франция. Баба й е била екскурзовод в Етнографския музей, говорела пет езика. Въпреки че напуска толкова малка родината си, Анна знае перфектно български. Двете й деца пък посещават българското неделно училище „Кирил и Методий” в Париж и също се справят писмено и говоримо с българския.

Анна е дизайнер по професия и е работила 15 години за „Лакоста”, но в момента е отдадена на живописта.