dig

Николай Николов и Виктория Радева избират Пловдивския университет – ще учат право и икономика. Момичетата от 12 ж замениха роклите с тениски “Коронавипуск 2020”

Младежкият омбудсман на Пловдив – Николай Николов, и голямата българска надежда в шахмата – Виктория Радева, се наредиха сред отличниците на Националната търговска гимназия. От 1 до 12 отброяваха снощи по паралелки абитуриентите от отделните специалности, след като получиха дипломите си за зрелост и свидетелствата за професионална квалификация. Спазвайки противоепидемичните мерки, от ръководството на училището бяха разпределили 12-класниците на огромното спортно игрище. На входа ученици и родители първо дезинфекцираха ръцете си и след това заемаха позиция за церемонията.

Директорът Славейка Иванова отчете общ успех от ДЗИ – 5.25, както и две оценки 6.00. Резултатите са по-високи в сравнение с тези на предходния випуск.

С най-висок успех се оказа 12 г клас – 5.86. Сред учениците от специалност „Оперативно счетоводство” е и първият младежки обществен посредник на Пловдив, който завършва с пълно отличие. Николай Николов е категоричен, че остава в Пловдив, защото е убеден, че и тук може да се гради кариера. Ще кандидатства специалност “Право” в Пловдивския университет. Тъй като тази година приемните изпити отпаднаха, влизането му е сигурно, понеже има две пълни шестици на матурите. Към опита му като омбудсман се добавя и този на дългогодишен посланик на Европейския парламент и на Евроклуба към гимназията. След като се дипломира, Ники иска да се върне обратно в гимназията като преподавател.

Такова е желанието и на Катя Кривчева, която бе дясната му ръка във всички европейски инициативи. Тя също завършва с отличен успех и остава в Пловдив, за да учи „Начална и предучилищна педагогика с чужд език”. Намерението й е след това да запише и магистратура по икономика.

„Едва ли, когато съм постъпвала в гимназията, съм имала идеята да стана един ден учител. Но преподавателите ми ме накараха да погледна с друго око на професията, така че вече съм решила, че това ще е моето поприще”, щастлива е от избора си Катя.

След отличниците на 12 г е и Виктория Радева, записалала впечатляващи успехи, сред които десет титли при девойки от 10 до 18 г. и две за жени, преди да е навършила 18. Вики е световна вицешампионка до 10 г. класически шах, световна ученическа шампионка до 17 г., световна ученическа шампионка по рапид до 13 г., европейска по рапид до 16 г., 3 пъти шампион на ЕС, носителка на купа на Русия “Петровская ладя”  и победителка в много турнири.

„Чакам да се възстановят турнирите, което ще бъде вероятно през юли. Иначе продължавам образованието си в Пловдивския университет, където ще избера някоя от специалностите на Икономическия факултет”, обясни Виктория.

С тениски „Коронавипуск 2020” се появиха момичетата от 12 ж клас. Зрелостничките от специалност „Икономика и мениджмънт” сами направили дизайна на фланелките и решили вместо с официални рокли, да бъдат на дипломирането с оригиналните тениски, тъй като COVID-19 беляза посредната година от обучението им.

Да сподели радостта със съучениците си на празника дойде и Мила Зархулева. За лечението на ученичката от Търговската гимназия бяха организирани поредица благотворителни кампании. Припомняме, че миналото лято 18-годишното момиче от специалност „Индустрия” получи тежката диагноза – лимфом на Ходжкин. В болница във Фрайбург лекарите поставят ужасната диагноза. Тя вече е напълно здрава и бе част от празника. Заболяването обаче не позволи на Мила да се дипломира, но това ще стане догодина.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.