dig

Николай Николов и Виктория Радева избират Пловдивския университет – ще учат право и икономика. Момичетата от 12 ж замениха роклите с тениски “Коронавипуск 2020”

Младежкият омбудсман на Пловдив – Николай Николов, и голямата българска надежда в шахмата – Виктория Радева, се наредиха сред отличниците на Националната търговска гимназия. От 1 до 12 отброяваха снощи по паралелки абитуриентите от отделните специалности, след като получиха дипломите си за зрелост и свидетелствата за професионална квалификация. Спазвайки противоепидемичните мерки, от ръководството на училището бяха разпределили 12-класниците на огромното спортно игрище. На входа ученици и родители първо дезинфекцираха ръцете си и след това заемаха позиция за церемонията.

Директорът Славейка Иванова отчете общ успех от ДЗИ – 5.25, както и две оценки 6.00. Резултатите са по-високи в сравнение с тези на предходния випуск.

С най-висок успех се оказа 12 г клас – 5.86. Сред учениците от специалност „Оперативно счетоводство” е и първият младежки обществен посредник на Пловдив, който завършва с пълно отличие. Николай Николов е категоричен, че остава в Пловдив, защото е убеден, че и тук може да се гради кариера. Ще кандидатства специалност “Право” в Пловдивския университет. Тъй като тази година приемните изпити отпаднаха, влизането му е сигурно, понеже има две пълни шестици на матурите. Към опита му като омбудсман се добавя и този на дългогодишен посланик на Европейския парламент и на Евроклуба към гимназията. След като се дипломира, Ники иска да се върне обратно в гимназията като преподавател.

Такова е желанието и на Катя Кривчева, която бе дясната му ръка във всички европейски инициативи. Тя също завършва с отличен успех и остава в Пловдив, за да учи „Начална и предучилищна педагогика с чужд език”. Намерението й е след това да запише и магистратура по икономика.

„Едва ли, когато съм постъпвала в гимназията, съм имала идеята да стана един ден учител. Но преподавателите ми ме накараха да погледна с друго око на професията, така че вече съм решила, че това ще е моето поприще”, щастлива е от избора си Катя.

След отличниците на 12 г е и Виктория Радева, записалала впечатляващи успехи, сред които десет титли при девойки от 10 до 18 г. и две за жени, преди да е навършила 18. Вики е световна вицешампионка до 10 г. класически шах, световна ученическа шампионка до 17 г., световна ученическа шампионка по рапид до 13 г., европейска по рапид до 16 г., 3 пъти шампион на ЕС, носителка на купа на Русия “Петровская ладя”  и победителка в много турнири.

„Чакам да се възстановят турнирите, което ще бъде вероятно през юли. Иначе продължавам образованието си в Пловдивския университет, където ще избера някоя от специалностите на Икономическия факултет”, обясни Виктория.

С тениски „Коронавипуск 2020” се появиха момичетата от 12 ж клас. Зрелостничките от специалност „Икономика и мениджмънт” сами направили дизайна на фланелките и решили вместо с официални рокли, да бъдат на дипломирането с оригиналните тениски, тъй като COVID-19 беляза посредната година от обучението им.

Да сподели радостта със съучениците си на празника дойде и Мила Зархулева. За лечението на ученичката от Търговската гимназия бяха организирани поредица благотворителни кампании. Припомняме, че миналото лято 18-годишното момиче от специалност „Индустрия” получи тежката диагноза – лимфом на Ходжкин. В болница във Фрайбург лекарите поставят ужасната диагноза. Тя вече е напълно здрава и бе част от празника. Заболяването обаче не позволи на Мила да се дипломира, но това ще стане догодина.