Чуждестранни студенти от 40 държави напират да учат за медици, стоматолози и фармацевти в града под тепетата

Местата за новата специалност „Лекарски асистент“ са запълнени още на първо класиране, отчетоха от Медицинския университет. За първи път през следващата академична година висшето училище ще обучава по тази бакалавърска програма, познатата допреди време като „Фелдшер”. Приети са 13 жени с максимален и минимален бал, съответно 22,20 и 19,36.  Най-високият бал при класираните 7 мъже е 20,76, а последният влиза с 13,24.

7 са класираните мъже и за „Медицинска сестра“. Тази година е увеличен капацитетът за специалността, която попада в списъка на защитените. Към първоначално обявените 100 бройки са отпуснати още 20, които ще са на изнесено обучение в Пазарджик. Първата приета жена на първо класиране е с бал, близък до максималния – 23,84. Минималният е паднал до 15,31. При мъжете първият приет е с 20.12, а последният – с 15.37. Максималният бал за акушерките е 22,53, а минималният – 17,57.

Запазва се интересът в специалностите „Медицинска козметика”,  „Рехабилитация”, „Рентгенов лаборант”. При зъботехниците 54 кандидати се борят за 30 места. Записването е до 19 юли.

Резултатите от второ класиране за магистърските специалности ще станат ясни на 19 юли.

В момента тече и кандидатстудентската кампания за чуждестранни студенти. На проведените четири изпита на английски език, последният от които бе днес, са се явили общо 511 души. Предстоят още две изпитни дати. Кандидатите се явяват на тест по биология и химия в електронна среда, какъвто е изпитът и за българите. За чужденците обаче има 360 места в специалност „Медицина”, 100 – в „Дентална медицина” и 20 – във „Фармация”.

„Имаме кандидати от над 40 държави. Основно са от Великобритания, Германия, Италия, Гърция, но имаме също от Австралия, САЩ, Канада, Япония. Възможността за електронното подаване на документи, регистрация и провеждане на изпитите се оказа много удачна не само в условията на пандемия, а като регулярна процедура, затова смятаме да я запазим. Всички тези кандидати от различни краища на света успяват да се явят на посочените дати”, поясни зам.-ректорът по учебната дейност проф. д-р Ани Белчева.