r-1024-768-14-godishnata-suzanita-prodylzhavam-v-syshtiia-duh

Признавам, че не бях гледала клипа към дебютната песен на Сузанита „Луцифер и Буда“, но коментарът на писателя и сценарист Милена Фучеджиева ме провокира да го направя. Излишно е да обяснявам за шока от съдържание, визия, послания (а такива има), сътворени по нашенски. Евтино и недодялано.  Да не отваряме темата за плагиатството на мелодията, каквито обвинения се чуха. Не съм веща в жанра. И като си помислих, че това дете е на 14, преди месеци е писало преразказ върху „Войната на таралежите“ и е решавало задача за остроъгълен триъгълник на националното външно оценяване, а сега вече е гвоздей в нощните клубове. Остава да се окаже истина клюката, че на 11 септември щерката на фолклегендата Орхан Мурад ще мине по червения килим, за да влезе в къщата на „ВИП брадър“, вместо да пробва да прекрачи отново школския праг. Но ние сме страната на неограничените възможности.

В доста пестеливите си изказвания асеновградското девойче гордо заявява, че мисията му е успешна – накарало било цяла България да говори за него. И по този повод си писа 6. В училището на живота.

Въздъхвам облекчено, че синът ми, също изкушен от музиката, вече мина ученическата възраст. При това успя да ми докаже, че изкуството може да бъде толкова вдъхновяващо, че да те преобрази и качи едно стъпало по-нагоре.

 

Ето и част от коментара на Фучеджиева в „Площад Славейков“ под заглавие „Безплатните 14-годишни българки“

И аз като всички преживях шок и ужас от Сузанита. Сърцето ми трепна, гледайки нескопосаните й опити да туърква пилешкото си четиринайсетгодишно дупе. Не ме зарадва никак татуираната клечаща мутра с черна и евтина садо-мазо маска – трябваше да е от латекс, но за тези неща трябват и пари, а естественият хабитат на продуцентите са квартали в малки провинциални градчета. Не можем да очакваме стайлинг за педофил на световно ниво.

Гледах клипа няколко пъти, самата аз привлечена като педофил от красивото и порочно полу-дете, а после реших да чуя интервю с нея и баща й, Орхан Мурад. Исках да видя как един баща може да защити подобна изява на детето си без да е престъпник спрямо нея. И клетият Мурад започна да обяснява как медиите са виновни, че по този начин се печели популярност и той стои зад всичко, което дъщеря му прави – ето, клипът има вече милиони гледания, и те това са искали да постигнат и са го постигнали, именно защото медиите го окуражават, това бил единственият начин, друг нямало. Неговите песни никой не слушал, но дъщеря му станала звезда именно заради този клип.

В този момент чух от телевизора, че Мурад е незрящ. И всичко се преобърна – за мен. За тези неща винаги казвам „за мен“, защото повечето хора се държат като сит с хляб плебс по време на гладиаторски борби в древния Рим. Палецът им е непрекъснато надолу. Моят също е надолу за подобни клипове, но Сузанита и баща й са друг случай. Не мога да съдя сляп човек, който се опитва да „види“ детето си през чужди очи. Сузанита явно е оформяна и контролирана само от майка си, чиито изяви не съм следила – ако ги има. А липсата на зрение на таткото обяснява отчаяните му опити да защити детето си. Както и да е. Дори и това не разкриви кой знае колко психо-акустичната ми крива на звучене, за да я извади от обичайното й състояние на безразличие към сивия шум.

На Фейсбук страницата ми излезе реклама за участието на малката в някакъв клуб в Пловдив. Казах си, окей, вече я завъртяха и по клубовете, тотално нередно е, тя е на 14 години, къде са социалните, за да я отнемат от родителите й и да я настанят в корумпирано приемно семейство, крадящо пари срещу деца, с баща, възползващ се сексуално от доведените си дъщери. Примерно. И какво от това: една Сузанита повече или по-малко, тя не е моя отговорност, колкото и да съм феминистка, колкото и това да е все повече под въпрос в либералния смисъл на феминизма, да й берат грижата родителите й, кухи лейки родители има навсякъде, както и момичета, изоставени да са жени твърде рано. Майната й на Сузанита, мъжката сган от клубовете ще я употреби бързо и ефективно. Нито е първата, нито ще е последната.

Текстът стана груб, нали? Такъв и трябва да бъде. Психо-акустичната сива крива влачи много трупове и тъмни сенки.

И бях напълно окей до момента, в който видях, че входът за участието на Сузанита в клуба е свободен. Тя е на 14 години и е безплатна! Орки от всички краища на България, имате уникалната възможност да гледате без да давате и стотинка и да се кефите на „караминьол“ на това малолетно същество от женски пол, което няма защита от никого в тази ш…а държава.

Намерих дефиниция и за „караминьол“, ненаучна, разбира се, в тийнпроблем.бг. „Когато няколко човека е…т едно или повече от едно момиче… Но обикновено мъжете трябва да са повече като бройка от момичетата, за да има караминьол. Идеята е да се изредят няколко мъже на една жена…“. Носителят на информация е с ник atakabg.

Сузанита няма буквално да я „е…т“, а само преносно, надявам се. Първо, защото тя е малолетна и няма право да бъде допускана в нощни клубове, камо ли да се изявява в тях, второ, защото участието й започва в 23 ч., и трето, защото участието й е безплатно. Каква ли е причината входът да е свободен?

Тук моралът е мъртъв. На тази територия той отдавна е труп. Сетих се за всички възпитаници на „Дисни“ като Кристина Агилера, Джъстин Тимбърлейк, Селена Гомес и т.н., които са имали огромния късмет и шанс да са родени в държава, в която талантът е отглеждан много внимателно. И когато усилията от двете страни са успешни, четиринайсетгодишните правят милиони. А нашето крехко агнешко, това чекнещо се пиле, прописукало страшни глупости, за да стане плячка на… не ми се мисли на кого и за какво, то е roadkill – убито животно на пътя. Колата премазва блестящите му очи в тъмното и отминава. Живото е мъртво, а върху смачканото му тяло остават отпечатъци от гуми. И тя, докато я премазват, е доволна по телевизията, потънала в маникюр, изправена коса и платформи, без да разбира нищо освен блясъка на прожекторите.

Бих искала Сузанита да прави милиони. Да е суперзвезда. Да има най-добрите стилисти, най-добрите пиари, най-добрата машина за успех и пари. Но това няма как да стане. Тя е български roadkill в държава, в която никой не вижда, че едно 14-годишно момиче пълни членовете на нощните клубов с кеф, докато социалните мрежи разпространяват нейната безплатност. Не безплътност.