Златна есен, градинар, знахарката Лулу, Пипи Дългото чорапче, барбарони и куп любими приказни герои измайсториха участниците в пленера „Кукли”, който се проведе в рамките на панаира на занаятите в Стария град. Оригиналните творения ще бъдат дарени на Детското отделение в УМБАЛ „Свети Георги”, за да върнат усмивката на малките пациенти там. По идея на председателя на Занаятчийската камара творенията, изработени от десетте майсторки, ще създават настроение в болничните стаи.

„Възрастните забравяме, че животът е игра. Децата са тези, които ни го напомнят. Отделим ли се от тях, губим почва под краката си. Защото в много случаи те са доста по-мъдри от нас, а ние ги подценяваме, вместо да се учим”, споделя Даниела Петрова. Щандът й е изпъстрен с герои от приказки, измайсторени от прежда.

Валентина Златева и Силвия Георгиева залагат на фолклорната традиция и правят кукли, чиито костюми са копия на облеклата от различните етнографски области. Особено впечатляващи са шопската и кюстендилската носия с елементи от края на 19 век, както и традиционните облекла на момичета и момчета от Съединение, с които са обикаляли домовете по Коледа и Лазаровден. Повечето от куклите се купували от чужденци, които искат да отнесат със себе си спомен от България, разказват майсторките.

Усмихнати баба и дядо се люлеят на люлка, хванати за ръце. Куклите са толкова живи, че – аха, да заговорят. Техен майстор е Шенгюл Ахмед от Балчик, която оформя главата от алуминиево фолио за печене и направен от нея студен порцелан. Конструкцията на телата извайва със силиконова вата. Дрехите също шие сама, разчитайки на своята фантазия, след което се заема да рисува лицата, за да вдъхне живот на куклите си.