20 занаятчии правят демонстрации на Малката главна, където ще има и парад на шапките. Черга с дължина 2019 см тъкат на фестивала „Споделени нишки”

Майстори ще разкрият тайните на своите занаяти пред деца. Работилницата на открито ще се случи на 18 май между 13 и 15 часа в рамките на Пролетния панаир на занаятите на Малката главна.

70 занаятчии от различни европейски страни ще подредят щандове на ул. „Райко Даскалов” в дните от 16- до 19 май. Те ще демонстрират уменията си на живо пред посетителите и ще провеждат множество майсторски класове.

На 17 май на стълбите на Водната каскада се предвижда атрактивен парад на шапките с творенията на изкусната майсторка Ирина Сардарева, разказа председателят на Регионалната занаятчийска камара Тони Симидчиева. На дефилето на Сардарева са предвидени и награди за най-добре представените модели. Всички желаещи могат да се включат и със собствена шапка, донесена от вкъщи.

Тази година, успоредно с панаира, ще се състои и фестивал „Споделени нишки. Поглед към миналото – мост към бъдещето“ с участието на ножари и тъкачи. Той ще се случва пред сградата на БНБ и в ателиетата на Улицата на занаятите в Стария град. В рамките на фестивала ще бъде изтъкана черга с дължина 2019 см, в която ще вложат традициите и познанията си седем майстори от Франция, Русия, Беларус и България. Те ще изработят отделни части от чергата, които ще бъдат събрани в едно. Ще има късове, изработени от гражданите и гостите на града, които ще могат да се пробват да тъкат под ръководството на майсторите. Последните 19 сантиметра от чергата да бъдат изтъкани от кмета Иван Тотев и от посланиците на държавите, чиито участници посреща форумът. По традиция готовата черга ще бъде дарена. На кого и къде ще бъде решено, след като изделието бъде изработено.

Във фестивала под тепетата ще се включат и ножари. Специално от Франция пристига Фред Перин – един от големите майстори в изработката на дамаскови ножове с фиксирани остриета. Перин има богат опит в бойните изкуства. Две години е служил във френската армия. Шампион на Франция по таекуондо. Фред води семинари и обучава елитните части на Франция. Заедно с него под тепетата пристигат Евгений Добрин от Русия и Александр Белъй от Беларус.

Майстор Мариана Димитрова ще разкрие тънкостите на правенето на „колани на кори“. Този занаят се практикува от векове с помощта на дървени плочки с четири дупки, през които минава основата. В резултат на комбинацията от цветове и преподреждането на корите се получават уникални колани, чиято изработка отнема между седмица и месец в зависимост от сложността.  Децата също могат да се научат да изработват по-прости модели, а занаятът може да се практикува и сред природата.

Неделята е ден на публиката и всички майстори ще бъдат на разположение на гражданите, желаещи да опитат умения в някой занаят.