Регионалният център за подкрепа на приобщаващото образование обзаведе нови кабинети с 30 000 лева от бюджета си

Интерактивна лазерна дъска, звездно килимче и каскада с пеещи топки са част от новите придобивки за децата в Регионалния център за подкрепа процеса на приобщаващо образование. Центърът осигурява професионална грижа за личностното развитие и рехабилитацията на 450 деца от Пловдивска област.

Новите кабинети са обзаведени още с акрилни огледала, вибрираща възглавница, водно легло, апарат за измерване на мускулния тонус на гласните връзки. В залата за двигателна рехабилитация има т.нар. „Клетка на Роше”, подходяща, както за деца с церебрална парализа, така и за деца с гръбначни изкривявания или плоскостъпие. Уредът се използва за извършване на определени активни упражнения, въжетата с тежести помагат за раздвижване на горни и долни крайници.

„Интерактивната дъска позволява да се пише с лазер в различни цветове. Движенията, които детето прави, се проектират с фосфоресцираща светлина върху екрана. Образите са изключително атрактивни за децата, особено хиперактивните и аутистите, на които трудно се привлича и задържа вниманието”, обяснява директорът на центъра Катя Стоилова.

Новите уреди са на стойност 30 000 лева и са закупени със средства от бюджета на центъра.

Стая за биофийдбек със симулационни развиващи фината моторика и вниманието игри, логопедичен кабинет с Монтесори материали, дъски за фина моторика и още куп дидактични и терапевтични материали вече функционират в центъра. Каскадата с пеещи топки при затъмнена стая и с релаксираща музика е за отпускане и лекува тревожността. Тактилните ръкавици пък представляват малки торбички, в които се пуста различни предмети над височината на зрението на детето. С опипване то трябва да разбере какво има в тях и по този начин усвоява елементите на предмета.

За децата със специални потребности, които се водят на списък към центъра, са осигурени още посещения за медицинска конна езда, рехабилитация чрез плуване и солна терапия.