Няма опасност от подсказване, защото учениците ще са от други гимназии, стана ясно на организирано от РУО съвещание на директорите

Край на размяната на квестори за предстоящите матури. За реда в изпитните зали ще следят учители от същото училище. Това стана ясно днес на съвещание на директорите, свикано от Регионалното управление на образованието. Една от дискутираните теми бе провеждането на зрелостните изпити. Тъй като тази година те няма да са на едни и същи дати с Националното външно оценяване на 7-класниците, организацията значително се облекчава. Първата задължителна матура по български език и литература е на 21 май, а на 23 май е вторият изпит по предмет по избор. Матурите по желание ще са между 28 май и 31 май.

1345 квестори ще са отговорни за безпроблемното протичане на зрелостните изпити в областта. От Регионалното управление на образованието уточниха, че няма опасност от подсказване, въпреки че учителите ще бдят за преписвачи в своето училище, тъй като учениците ще са от други гимназии. Освен това във всички изпитни зали има видеонаблюдение. Директорите са доволни, че няма да се налага да правят инструктажи на колеги от съседни училища, които не познават базата, а това до голяма степен щяло да улесни организацията. От друга страна, няма да има размиване на отговорността, тъй като школските имат изградени взаимоотношения със своите преподаватели.

За поредна година център за оценяване ще бъде Спортното училище. Съставите на националните комисии за оценяване се определят от МОН. Броят на предложените от директорите на пловдивските училища оценители е 36.

4928 зрелостници от областта са подали заявление за явяване на държавни зрелостни изпити. На задължителната по български ще се явяват 4819 абитуриенти. 1523 са предпочели английски, а тест по биология и здравно образование ще решават 933-ма. Третият най-желан предмет е философията и той е избран от 471 ученици. 420 са кандидатите за география и икономика. Задачи по математика ще решават 214 абитуриенти, а матурата по история и цивилизация са предпочели 95. От другите чужди езици най-желан е немският. Той е предпочетен от 93-ма зрелостници, а 57 ще трябва да се справят с модулите на изпитния вариант по френски. С трима по-малко са желаещите за италиански – 53. Испански са избрали 37, а руски – само 12. Едва 20 ученици са се престрашили да заявят матура по физика и астрономия, с един по-малко ще се явяват на химия и опазване на околната среда.

И тази година значителен брой 12-класници от професионалните гимназии са предпочели държавния изпит за придобиване на степен на професионална квалификация като втора матура – 915.

Механизмът за противодействие на тормоза в училище е другата тема, по която са дебатирали директори и експерти. Препоръката на началника Иванка Киркова е да се реализират конкретни дейности по превенция, а не документът да съществува формално. Тя акцентира върху политиката на МОН за насърчаване на креативните учители, както и върху активността на училищата при кандидатстване по национални програми.