Студентите са намалели с 6000 за година, но се увеличават оставащите да работят тук. Това показва новият рейтинг на висшите училища в България.

Средният осигурителен догод на завършилите току-що висше образование в страната нараства, достигайки до 1297 лева през 2019 година при нива от 1151 лева през миналата и 867 през 2014-а. Броят на студентите в българските висши училища продължава да намалява, но реализацията на завършилите се подобрява, нараства броят на научните публикации – това са основните констатации в новото издание на Рейтинговата система, която беше представена днес в МОН.

Професионалните направления с най-високи средни доходи сред завършилите са „Информатика и компютърни науки“ , „Математика“ и „Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми“. За поредна година най-високи доходи получат информатиците от СУ „Св. Климент Охридски“ – 4193 лева е средният месечен облагаем доход на завършилите тази специалност. Дипломата от “Администрация и управление” в Американския университет в Благоевград пък носи средна заплата от 3531 лева.

В топ 5 на най-високите заплати според дипломата влизат също “Информатика и компютърни науки” в Нов български университет – 3438 лева, “Математика” в Софийския университет – 3092 лева, и “Комуникационна и компютърна техника” в Технически университет – София – 3049 лева. Завършилите “Обществено здраве” в пловдивския Медицински университет получават средна заплата от 2776 лв.

Най-висок среден успех от дипломата за завършено средно образование имат приетите студенти в първи курс в направления „Медицина“, „Стоматология“ и „Фармация“ – над 5.50. С най-нисък – „Маталургия“.

Делът на регистрираните безработни сред завършилите през последните пет години български вузове спада до 2,2% при 2,44 през 2018 г. Делът на завършилите, които не се осигуряват в страната, спада до под 20% от 25 на сто през 2014 г. В същото време делът на наетите висшисти, които през първите пет години след завършването работят на позиция, за която не се изисква висше образование, нараства до 50,3%.

Най-ниска безработица – под 1%, и най-висока степен на приложение на придобитото висше образование за поредна година се наблюдава при завършилите професионални направления „Медицина“, „Стоматология“, „Фармация“ и „Военно дело“. Безработица от над 3% има само сред завършилите три професионални направления – „Социални дейности“, „Психология“, „История и археология“. Най-ниско остава приложението на придобитото висше образование сред завършилите „Туризъм“ – 20,41%.

Данните на Рейтинговата система показват продължаващо подобрявена на цитиранията на научните публикации на българските висши училища. Софийският университет, медицинските университети в София, Пловдив и Варна,Химикотехнологичният са сред вузовете с най-висок индекс на цитируемост в международните библиографски база данни.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.